AcasăȘTIRI EXTERNEEuropa, vulnerabilă în fața spionajului chinez. Serverele gigantului Hikvision, în pericol

Europa, vulnerabilă în fața spionajului chinez. Serverele gigantului Hikvision, în pericol

Europa este vulnerabilă în fața spionajului chinez, arată un raport preluat de „Politico”, care citează surse din IT. Compania Hikvision, un colos în domeniu, se confruntă deja cu un control strict privitor la practicile sale, iar acum a admis că există o vulnerabilitate în camerele de supraveghere. Sistemele de supraveghere ale Hikvision sunt utilizate în toată Europa, dar se pare că aceste produse de înaltă tehnologie nu sunt chiar atât de bine securizate pe cât ne-am fi așteptat.

De curând, un cercetător din IT care a dorit să rămână anonim a descoperit o eroare în sistemul de supraveghere a populației vândut de Hikvision. Practic, „această eroare permite celui care dă atacul să obțină controlul complet al dispozitivului, inclusiv imaginile stocate în memorie. În prezent, camerele de supraveghere Hikvision prezintă cel mai înalt nivel de vulnerabilitate critică”.

Puși în fața datelor, chinezii au recunoscut vulnerabilitatea, dar afirmă că nu este niciun pericol. Trebuie doar ca utilizatorii camerelor de supraveghere să instaleze un software nou pe dispozitivele afectate, transmite Hikvision.

Mai întâi, Huawei. Acum, Hikvision. Cine urmează?

Și dacă nu este doar un simplu „bug”, se întreabă Politico? La Bruxelles deja se pun întrebări cu privire la spionajul practicat de China. La fel ca Huawei, și compania Hikvision este chestionată de autoritățile europene cu privire la modul în care protejează datele colectate. Există suspiciuni că gigantul IT colaborează cu autoritățile chineze, care au demarat deja planul de supraveghere în masă a populației.

Potrivit IPVM, un grup de cercetare în domeniul securității cibernetice, vulnerabilitatea sistemului Hikvision afectează peste 100 de milioane de camere la nivel global. Obținerea accesului la informațiile stocate pe aceste camere de supraveghere „ ar fi un «hack» ușor de realizat”, crede Conor Healy, adăugând: „Trebuie să înțelegem că aceste camere de supraveghere sunt computere, nu doar simple camere. Vorbim despre dispozitive sofisticate, cu informații extrem de sensibile stocate în memoria lor”.

  • Hikvision este un important furnizor de sisteme tv și de supraveghere cu circuit închis. Camerele sale de supraveghere sunt foarte populare în Europa. De curând, compania a început să vândă sisteme de camere termice, astfel încât să poată fi identificate persoanele care au febră. Astfel de camere sunt folosite în Spania, de exemplu, pe aeroporturile Barajas (Madrid) și El Prat (Barcelona).

Puterile străine, control total asupra UE

Unii oficiali europeni au cerut oprirea oricăror afaceri derulate cu Hikvision. Axel Voss, membru al Partidului Popular European, este de părere că UE ar trebui să fie prudentă și să nu mai permită puterilor străine să exercite prea mult control asupra sistemelor sale cibernetice. Voss a avertizat asupra „posibilităților de a ne ataca (n.r. – puterile străine) acolo unde este foarte sensibil”.

În septembrie, un raport publicat de Ministerul Apărării din Lituania a tras concluzia că echipamentele Hikvision reprezintă „o șansă ca atacurile cibernetice asupra UE să fie efectuate”.

Pe de altă parte, mulți cred că Beijingul controlează, de fapt, Hikvision. Nimeni nu știe unde sunt stocate informațiile culese de camerele de supraveghere și există temerea că datele sunt mutate în China, la ordinul Partidului Comunist.

„Sistemele astea de supraveghere adună o mulțime de date personale. Principala preocupare este că datele nu rămân în țara în care sunt colectate și asta din cauza legilor și a reglementărilor impuse de China, care obligă companiile chineze să predea autorităților orice informații li se cere”, a declarat Audrey Fritz, cercetător la Institutul australian de politici strategice, care monitorizează activitățile Hikvision. John Lee, analist senior la Institutul Mercator, din Germania, confirmă că există dispoziții în legile din China care obligă companiile să coopereze cu guvernul pe chestiuni ce țin de securitatea națională și interesul public.

La nivel declarativ, Hikvision neagă acuzațiile ce îi sunt aduse. Într-o declarație oficială, compania susține că respectă reglementările privind protecția datelor din Uniunea Europeană, inclusiv GDPR. De asemenea, Hikvision insistă că, în calitate de producător de tehnologie de supraveghere, nu stochează date și nu are acces la informații confidențiale. Cu toate acestea, gigantul chinez a intrat pe „Lista neagră” în America în 2018, iar același lucru se cere insistent și în Marea Britanie de către Comisia pentru Afaceri Externe a Parlamentului.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
664 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger