AcasăȘTIRI EXTERNEEuropa trebuie să cumpere Groenlanda, nu Trump

Europa trebuie să cumpere Groenlanda, nu Trump

Lupta pentru Groenlanda se încălzește, punând Statele Unite împotriva Chinei pentru influență în insula arctică gigantică – un teritoriu strategic și bogat în resurse – care aspiră la o eventuală independență deplină față de Danemarca.

Cu o populație de doar 56.000 de locuitori -majoritatea inuți -și o locație pe “acoperișul” continentului nord-american, Groenlanda găzduiește un radar de avertizare timpurie din SUA și o stație de senzori pentru sateliți la baza aeriană Thule, cu o pistă de aterizare suficient de lungă pentru bombardierele strategice și cel mai nordic port de apă adâncă din lume. „Statele Unite consideră Groenlanda în mod strategic ca piesa lipsă din America de Nord”, spune un analist militar pentru un guvern nordic. „Nu vrea să vadă China câștigând un punct de sprijin atât de aproape de continent”. Văzută de la Beijing, Groenlanda poate oferi cel mai ieftin bilet de intrare în Arctica, la ușa Americii. Dar și a Rusiei. Uniunea Europeană ar putea contribui la prevenirea intensificării acestei lupte dacă ar fi dispusă să crească ajutorul, să contribuie la consolidarea instituțiilor și să promoveze investițiile europene pe teritoriul bogat în minerale. Donald Trump a uimit comunitatea internațională anul trecut când a propus din senin să cumpere insula . Guvernul autonom al Groenlandei a răspuns rapid că nu era de vânzare și prim-ministrul danez, Mette Frederiksen, a numit ideea „absurdă”, deși  fostul președinte al SUA Harry Truman abordase în secret Danemarca cu o ofertă similară în 1946. După exemplu altor lideri americani: Andrew Johnson a cumpărat Alaska de la Rusia în 1867, în timpă ce Thomas Jefferson luat Louisiana de la francezi în 1803.

Bătălia pentru resurse

Gambitul prost pregătit al lui Trump a scos la iveală profunzimea anxietății SUA cu privire la riscul incursiunilor chineze. De asemenea, a reflectat dorința de a extrage mai multă valoare strategică într-o eră a unei mari rivalități de putere dintr-o locație care găzduiește și comanda militară arctică a Danemarcei. Casa Albă a deschis anul acesta un consulat în Nuuk(capitala Groenlandei), oferind un pachet de ajutor de 12,1 milioane USD, mai puțin de o treime din asistența anuală a UE, notează Politico. „Principala schimbare din ultimii doi ani a fost că aliatul nostru, Statele Unite, a identificat din ce în ce mai mult China ca principalul său rival strategic”, a spus un înalt oficial danez.

Washingtonul s-a bazat pe Copenhaga anul trecut pentru a bloca companiile chineze care licitau să modernizeze singurul aeroport internațional al insulei și să dezvolte un port de adâncime pentru a “facilita turismul”. E bun și turismul, dar firmele chineze au căutat, de asemenea, licențe pentru a explora mineralele rare din Groenlanda, despre care se crede că deține  unele dintre cele mai mari depozite din afara Chinei, care produce aproximativ 70 la sută din aceste minerale utilizate în smartphone-uri, acumulatori, magneți, ecrane cu plasmă, fibră optică , lasere și imagistică medicală. Situl Kvanefjeld din sudul Groenlande este bogat în uraniu, iar un investitor chinez a devenit în 2016 cel mai mare acționar al companiei australiene care a explorat Kvanefjeld. Huawei oferă deja infrastructură pentru modernizarea cablurilor de telecomunicații interne offshore din Groenlanda și a legăturilor cu Canada și Islanda.

În încercarea de a ține sub control influența Beijingului, SUA au avut mai mult succes în prevenirea investițiilor în Groenlanda decât în ​​promovarea acesteia. În cazul în care ajutorul și investițiile din SUA și Europa continuă să rămână fără însemnătate, Bejingul ar putea să-și deshidă carnetele de cecuri și mai mult. UE ar putea contribui la evitarea unei astfel de alegeri clare dacă ar fi dispusă să investească o fracțiune din asistența și sprijinul tehnic pe care le oferă țărilor în curs de dezvoltare din Africa și alte continente unde are interese strategice. Deocamdată, Bruxellesul nu are nici măcar un reprezentant în Groenlanda, deși guvernul groenlandez de autoguvernare menține un mic birou în capitala UE. Dacă Bruxelles își poate implementa instrumentele de dezvoltare, inclusiv finanțarea de la Banca Europeană de Investiții, și poate activa o alianță industrială europeană pentru a extrage materii prime esențiale, Groenlanda ar putea fi un element de bază în căutarea Europei pentru o autonomie strategică mai mare.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
332 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger