Data de începere a noului proiect al gazoductului Power of Siberia 2 este 2024 și va înlocui livrările planificate prin gazoductul Nord Stream 2, care urma să aprovizioneze Europa, aflată în plină criză energetică și dependență de gazul rusesc.
Gazoductul Power of Siberia 2, în discuție de mai mulți ani între Moscova și Beijing, va „înlocui” Nord Stream 2, care ar fi trebuit să lege Rusia de Europa, dar a cărui punere în funcțiune a fost abandonată după invazia Rusiei în Ucraina, declarat joi ministrul rus al Energiei, Alexander Novak.
50 de miliarde de metri cubi de gaz pe an
Întrebat într-un interviu acordat postului de televiziune Rossiya-1 despre o înlocuire în strategia energetică a Rusiei a Nord Stream 2 din Europa cu Power of Siberia din Asia, Novak a răspuns: „Da”.
Anterior, în cursul zilei, în marja unei călătorii în Uzbekistan, ministrul a declarat că Rusia și China vor semna în curând acorduri pentru livrarea a „50 de miliarde de metri cubi de gaz” pe an prin intermediul viitorului gazoduct Power of Siberia 2.
Acest volum va fi aproape egal cu capacitatea maximă a gazoductului Nord Stream 1 – 55 de miliarde de metri cubi în total – care a fost închis din 2 septembrie. Această conductă strategică, care leagă Rusia de Germania, obișnuia să transporte o treime din livrările de gaz rusesc către Uniunea Europeană.
China primește, Europa pierde
Power of Siberia 2 va alimenta economia chineză, care consumă multă energie, parțial prin intermediul Mongoliei. În strategia energetică a Rusiei, acesta va înlocui proiectul Nord Stream 2, care a fost mult timp susținut de Germania, dar pe care Statele Unite l-au criticat constant și pe care Occidentul l-a îngropat de la ofensiva rusă în Ucraina de la sfârșitul lunii februarie.
În Europa, exporturile de gaze rusești către UE „vor scădea cu aproximativ 50 de miliarde de metri cubi” în acest an, a mai anunțat Novak. În același timp, ministrul rus a declarat că Gazprom, operatorul gazoductului Power of Siberia 1, care de la sfârșitul anului 2019 leagă câmpul Chaiandina (Iacuția) de nord-estul Chinei, își va „crește livrările” pentru a ajunge la „20 de miliarde de metri cubi de gaz” în fiecare an, scrie Le Figaro.
Conectarea câmpului Kovytka, de lângă lacul Baikal, la conductă de la începutul anului 2023 va contribui la facilitarea acestei creșteri semnificative. În 2025, când își va fi atinsă capacitatea maximă, acest gazoduct major va produce 61 de miliarde de metri cubi pe an, adică mai mult decât Nord Stream 1, din care 38 de miliarde de metri cubi vor fi destinați Chinei, conform unui contract major semnat în 2014 între Gazprom și omologul său chinez CNPC.
De asemenea, au fost semnate acorduri cu Beijingul pentru construcția unei noi rute de tranzit de la Vladivostok (Extremul Orient rusesc) către nordul Chinei, reprezentând „10 miliarde de metri cubi de gaz în plus”, a mai anunțat Novak.