AcasăȘTIRI EXTERNEEuropa stă pe o COMOARĂ şi nu ştie. Această resursă neexploatată e...

Europa stă pe o COMOARĂ şi nu ştie. Această resursă neexploatată e salvarea de la dependenţa de gazele Rusiei

Europa stă pe o COMOARĂ şi nu ştie. Această resursă neexploatată e salvarea de la dependenţa de gazele Rusiei

Europa caută non-stop soluţii care s-o ajute să scape de dependenţa de gazele ruseşti. Variante există, numai că, ironic, alte conflicte inter-ţări stau în calea ruperii totale de energia Kremlinului.

Iată o resursă neexploatată: apele din jurul Ciprului!

Gazele naturale din Marea Mediterană, neexploatate

Un conflict vechi de zeci de ani între Turcia, Cipru și Grecia – care își are rădăcinile în invazia Ciprului de către Turcia din 1974 – împiedică eforturile de a explora și extrage orice gaz natural aflat în Marea Mediterană.

Turcia dorește să aibă un cuvânt de spus cu privire la modul în care se obțin profituri din bogățiile insulei, asigurând că beneficiile vor ajunge comunității cipriote turce. Ankara dorește, de asemenea, ca orice gaz din regiune să circule pe teritoriul său în drum spre Europa. Atena, între timp, sprijină planurile de a transporta gaze prin Cipru și Grecia.

La 15 ani după ce Cipru și-a anunțat prima rundă de licențiere și la 11 ani după descoperirea primului zăcământ mare de gaze în largul insulei, Cipru a revenit la punctul zero. Gazele nu sunt exploatate și nu a fost luată nicio decizie cu privire la modul în care ar putea fi combinate cu alte rezerve din regiune și expediate în restul Europei.

Grecia reclamă Turcia la ONU

Grecia a trimis la ONU o scrisoare în care respinge ca unilaterale și neîntemeiate pretențiile pe care Turcia le emite în ce privește insulele din Marea Egee.

Rezultat al multor luni de muncă atentă a serviciilor Ministerului de Externe, scrisoarea înaintată de Grecia respinge pretenţiile Turciei ca „neîntemeiate juridic, istoric şi factual”, arată sursele diplomatice.

Disputa legată de insule este numai unul din motivele de conflict între cele două ţări, un altul fiind zăcămintele de gaze naturale din Marea Egee.

author avatar
Andrei Ștefan
1.609 afisari

11 COMENTARII

    • Lupta pe gazele din Bazinul Levantului va duce la declansarea fazei armate a WW3. La instigarile Israelului, Turcia va ataca Grecia, fapt ce va determina Rusia sa intervina. La Constantinopol se va da una dintre cele mai sangeroase batalii din istoria umanitatii, in care rusii vor zdobi armatele Occidentului, care vor totaliza 2 milioane de oameni. Urmare a acestei lupte, Rusia va atinge suprematia mondiala, iar Turcia va inceta sa mai exista pe harta lumii.

  1. De ce ne freaca Nasa de decenii cu Marte si nu se duce pe Pluto. Acolo ai in atmosfera metan gata lichefialat la – 224 grade C doar il aspircu furtunui. Apoi navete robotizate aduce metan pt pamanteni.

  2. Tot felul de ticniti cica va trebui ca omenirea sa se mute pe Marte.Cu ce s-o putea,cu naveta lui Iohanus,care cu metroul,cu carutele,calare sau pe jos,cu tramvaiele lui Plicusor Dan care nu incap sa circule pe actualele linii,etc.Desteptilor,intreb si eu,n-a fi mai bine sa ne mutam pe Pluto direct ? Acolo n-am mai fi la sula lui Putina sa ne lase fara Gaze.Si nici la sula ANRE -ului sa ne jefuiasca la facturi,impreuna cu Guvernul meu.Este plina lumea de dobitoace de toate calibrele.

    • Pai o sa facem si asta can nu o sa mai fie gaze pe Terra. Dar tot aici o sa ramanem si gaze tot de pe Pluto o sa aducem ca la ce frig e pe Pluto terminam gazele in un secol. Apoi privelistea i sinistra.

  3. Cum se face că hidrocarburile se află doar în locuri cu baiuri? Întîmplare întîmplătoare sau script ca să le țină scumpe?

  4. Destepti baieti turcii si grecii ! Ambele tari au mari datorii externe si dificultati economice (inflatie) si asteapta ca lipsa gazelor in UE sa le ofere un pret optim de exploatare si valorificare.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger