AcasăȘTIRI EXTERNEEuropa și SUA, în prag de război comercial digital

Europa și SUA, în prag de război comercial digital

De la o  campanie de presiune condusă de Washington asupra securității 5G până la planurile  Europei privind impozitele digitale  și prăbușirea unui acord  transatlantic de protecție a datelor , politicile  UE și SUA se îndepărtează de ani de zile. Acum,  agenda “suveranității tehnologice” a Europei – care își propune să restrângă puterea giganților americani precum Google, Facebook și Amazon și să promoveze alternative locale – amenință să facă diviziunea permanentă. 

The US and European Union flags fly ahead of the arrival of US President Barack Obama on November 16 2016 at Berlins Tegel airport<br >US President Barack Obama pays a farewell visit to German Chancellor Angela Merkel widely seen as the new standard bearer of liberal democracy since the election of Donald Trump AFP TOBIAS SCHWARZ Photo credit should read TOBIAS SCHWARZAFP via Getty Images

Pentru responsabilii americani însărcinați cu asigurarea accesului pe piețele bogate din Europa, există o alarmă din ce în ce mai mare. Măsurile UE de a păstra datele în bloc  și departe de furnizorii de stocare în cloud precum Amazon și Microsoft s-au dovedit deosebit de îngrijorătoare. Oficialii de ambele părți recunosc că va fi foarte greu de prevenit un prim război comercial digital, sau chiar păstrarea unei poziții unite pe ideea unui internet gratuit și deschis. Câștigătorii unui astfel de conflict ar fi rivali precum China și India.

Reprezentanții campaniei electorale, atât pentru Joe Biden, cât și pentru Donald Trump, au refuzat să răspundă la întrebările referitoare la planurile lor pentru UE. Agenții republicani și democrați au dat răspunsuri similare atunci când au fost întrebați cum ar putea îmbunătăți relația transatlantică: Europa trebuie să se miște mai întâi, au spus ei, deoarece cererile – privind confidențialitatea, impozitele și supravegherea, printre altele – provin de la Bruxelles. Europenii nu au fost de acord și au dat vina pe administrația Trump, care “a atacat literalmente UE, punând un fel de presiune asupra relației transatlantice care nu a fost văzută niciodată de la al doilea război mondial”, a declarat pentru Politico Marietje Schaake, fost europarlamentar olandez și expert la Centrul de politici cibernetice de la Universitatea Stanford.

Arma impozitelor digitale

Europa și SUA au opinii fundamental diferite despre locul în care Big Tech ar trebui să plătească impozite. Unele țări, cum ar fi Franța, consideră că companiile tehnologice evită să își plătească o parte echitabilă din impozite, în timp ce Washingtonul consideră că inițiativa UE pedepsește pe nedrept companiile tehnologice americane. Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, un club al țărilor bogate, a fost însărcinată să elaboreze un plan de impozitare a giganților tehnologici cu participare multilaterală, dar este puțin probabil să ajungă la un acord până la sfârșitul acestui an. Drept urmare, ministrul francez de finanțe, Bruno Le Maire, a declarat că Parisul va începe colectarea unei taxe pentru serviciile digitale  în decembrie. La rândul lor, oficialii SUA vor declanșa aplicare de tarife dacă orice țară începe să perceapă impozitul. În timp ce se așteaptă rezultatul final al alegerilor din SUA, arma rămâne pe masă, așteptând ca următorul președinte să o ridice.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
169 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger