AcasăȘTIRI EXTERNEEuropa se sancționează singură. Criza oțelului îngroapă construcțiile

Europa se sancționează singură. Criza oțelului îngroapă construcțiile

Europa s-a trezit că nu mai are din ce să producă oțel

Conflictul ruso-ucrainean, pe de o parte din cauza războiului din Ucraina, pe de altă parte din cauza embargoului impus Rusiei, a mai provocat o criză majoră, care nu poate fi depășită. Rămase fără minereul de fier din cele două țări, țările europene nu mai pot produce oțel, fără de care sectorul construcțiilor nu poate funcționa. În România, firmele de construcții au intrat deja în colaps, pe fondul creșterilor de prețuri la materiale, la combustibili și la energie. 

Paradoxal, cu cât Uniunea Europeană sancționează Rusia, cu atât țările europene intră în criză. Pentru că Europa nu este dependentă doar energetic de Rusia, ci și în multe alte domenii. Unul dintre acestea este minereul de fier necesar pentru producerea oțelului, importat masiv în primul rând din Federația Rusă și în al doilea rând din Ucraina. În afară de cele două țări, alternativele sunt mult prea îndepărtate ca să devină sustenabile. Iar fără oțel nu se poate construi absolut nimic.

”Industria siderurgică europeană nu mai are materie primă. Se caută soluții în zone mult mai îndepărtate, în Brazilia, în Australia, dar până se vor găsi aceste surse, până se vor semna contractele, până se va realiza transportul de la distanțe mari cu vapoare, în condițiile în care combustibilul este și mai scump acum, nu vedem o îmbunătățire pe piața oțelului. Distribuitorii de metale au spus că, și dacă se oprește mâine războiul și se ridică toate sancțiunile impuse Rusiei, va mai dura un an până piața își va reveni. Niciuna dintre soluțiile alternative nu este nici mai aproape și nici mai ieftină, toate vor fi foarte scumpe și necesită un timp mai îndelungat”, ne-a declarat ing. Adriana Iftime, directorul general al Federației Patronatelor Societăților din Construcții (FPSC). Aceasta a anunțat deja că sectorul construcțiilor este în colaps și că firmele din acest sector sunt la un pas de închiderea șantierelor.

Sectorul, în stare critică

Reprezentanții FPSC semnalează că, după un 2020 pandemic, în care industria construcțiilor a constituit un pilon de susținere a economiei românești, a urmat o serie de crize care au agresat sever sectorul, aducându-l într-o stare critică. Astfel, sectorul a fost afectat de criza forței de muncă, de escaladarea fără precedent a prețurilor la materialele de construcții, de criza generată de falimentul City Insurance- cel mai important asigurător pentru contractele de execuție, de creșterea prețurilor la energie, pecum și de criza generată de războiul din Ucraina.

”Deși aveam deja deficit, la sfârșitul anului 2021, muncitorii români au început să plece în afara țării. Și asta pentru că tot timpul auzeau că situația este gravă, că prețurile materialelor de construcții sunt foarte mari, că nu se mai pot deconta lucrările de construcții, că se întârzie plățile. În acest moment sunt întârziate și Anghel Saligny și PNRR-ul. Dar, dacă vor începe ambele programe, am avea nevoie de peste 100.000 de muncitori în construcții. Prețurile materialelor de construcții au început să crească chiar de la începutul anului 2021, ajungându-se la o medie de peste 20%. Peste aceste creșteri s-au suprapus și majorările la energie, gaze și combustibili. Toate materialele de construcție sunt puternic energofage, oțelul, cimentul, cărămida, faianța, gresia consumă foarte multă energie. Ceea ce înseamnă că prețurile la materiale au crescut și mai mult”, ne-a precizat directorul general al FPSC, ing. Adriana Iftime.

Se cere intervenția Guvernului

Majorarea prețurilor la materiale de construcții și, mai apoi, la energie și combustibili, au creat blocaje grave în acest sector. Firmele au încheiat contracte pentru lucrări publice la prețurile vechi și s-au trezit acum că nu-și pot acoperi nici costurile, riscând falimentul. Guvernul a acoperit doar o mică parte din majorări, toamna trecută, dar nu a rezolvat problema. Constructorii cer Guvernului să accepte ca pe lucrările publice să acorde diferențele de preț, în caz contrar aceștia sunt nevoiți să își închidă firmele.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
2.317 afisari

5 COMENTARII

  1. Europa este condusa de o cloaca de lgtbisti epilati si in straie femeiesti , dar pe dedesupt li se vede paula . unii poarta si pistol la brau . in plus sint corupti , vezi dosarul Ursula Pfizer .

  2. Doar 100 de mii de muncitori trebuuie? Guvernu mieu va aduce imigranti din Vietnam,Filipine,Asia, 200 de mii! Oricum Bucurestiul e plin de straini pe toate santierele!

  3. IN CEEA CE NE PRIVESTE DUPA DISTRUGEREA HUNEDOAREI ,CALANULUI ,OTELULUI RSU SI A GALATULUI ,DUPA VANZAREA ROMANULUI ,A TARGOVISTEI ,A CAMPII TURZII SILCOTUBULUI ZALAU MAI REALIZATI VOI PNRR ??. NOI NE-AM VANDUT VIITORUL ,NOI NE-AM TRADAT COPII SI NEPOTII ,IAM LASAT PE DRUMURI !.
    SUNTEM UN NEAM BLESTEMAT NE_AM VANDUT ORCE VIITOR. CRIZA ASTA A OTELULUI PENTRU ROMANIA A INCEPUT CAND NASTASE A VANDUT GALATIUL .
    PINA VA DEVENI IAR OTELUL O MARFA ACCESIBILA PENTRU ROMANI VOR TRECE ANI !.

  4. Idiotii care ridica china care ii va nimicii pe toti occidentalii astia lasati pe mana lui soross si swab doi alienati mentali!!!

  5. SUA a dat o lovitura de maestru Uniunii Europene. Se știe de mai multa vreme ca Unchiului Sam nu-i convine deloc afirmării UE ca un principal concurent economic, alături de creșterea Chine si a făcut tot posibilul sabotării acestui proiect, in principal economic dar nu numai. Exemplul defectării Marii Britanii din proiect este cel mai clar exemplu. Pe de o parte lovește in cea mai sensibila dependenta economice a UE, lipsa materiilor prime si purtătorilor de energie. Atunci lovești acolo unde este cel mai moale. Prin politica de întărâtare a Rusiei lui Putin, prin extinderea NATO, impusa de SUA, acceptata de europeni cu jumătate de entuziasm, si încălcând toate promisiunile făcute acesteia, Rusiei, ca nici un soldat al NATO nu se va apropia de granița ruseasca, la Malta Reagan-Gorbaciov, Clinton-Elțîn, Busch Putin,, atunci când au considerat ca toate premisele antrenării Rusiei într-un conflict, au acționat prin exacerbarea naționalismului si extremismului ucrainian, până la autodistrugere, au apăsat butonul. Acum vor sa culeagă roadele. Numai ca acestea sunt cam pricăjite, si cu tot circul mediatic îmbrățișat cu mult elan de foarte multe oficine de propaganda din Romania sub forma unor posturi TV si nu numai, efectul va fi invers. Adevărul va ieșii până la urma la suprafața, iar SUA nu va mai fi ce a fost, apărătorul ” democrației ” si groparul ei. In tot acest timp, când ursul siberian încasează lovituri după lovituri, nu neapărat militare ci economice, politice, geostrategice, se ridica încet, temeinic, sigur DRAGONUL CHINEZ. Daca Rusia este doar o putere terestra, neavând ieșiri solide la mare, China si va dovedii ca va concura america, devenind ca stăpân al mărilor, datorita dependentei economiei mondiale de cea a Chinei, comerțul chinez este făcut aproape in totalitate pe mare si este vital ca aceasta sa codomine marile si oceanele lumi si va acționa in consecința.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger