AcasăȘTIRI EXTERNEEuropa se pregătește de un blackout total! Cine ne stinge lumina și...

Europa se pregătește de un blackout total! Cine ne stinge lumina și ce interese sunt

O întrerupere a curentului în Bruxelles, produsă în februarie, a ridicat întrebări cu privire la capacitatea de aprovizionare cu energie a întregii Uniuni Europene. Sectorul se confruntă cu cerințe în schimbare, dar și cu o presiune uriașă de a integra mai multe surse regenerabile în linia de producție. De aici, și numeroasele temeri referitoare la un blackout total la nivelul UE. Potrivit celui mai recent raport al Goldman Sachs, riscul este foarte mare și e posibil ca o pană de curent majoră să apară chiar în această iarnă! Predicțiile grupului financiar american au la bază criza energetică europeană actuală și scăderea stocurilor de gaze, pe fondul unei ierni dificile așteptate.

Un asemenea scenariu, al unei pene de curent paneuropene, ar aduce societatea din prezent în pragul colapsului în doar câteva zile. Nici oamenii, nici companiile sau chiar statul nu sunt pregătiți pentru o asemenea catastrofă. Căci, catastrofă va fi, nu altceva! Azi, trăim cu toții într-o periculoasă stare de falsă securitate.

Rețeaua europeană, fiabilă, dar…

Rețeaua electrică europeană este una dintre cele mai fiabile din lume. Calculele de risc arată că probabilitatea unui blackout total este foarte scăzută, dar ele au la bază faptul că acest tip de eveniment nu s-a întâmplat niciodată în istorie. Cu toate acestea, provocările legate de securitatea funcționării rețelei electrice și riscul de perturbări (sau defecțiuni majore) au crescut foarte mult în ultimii ani.

Cum se poate ajunge la un eveniment de acest tip? Totul pleacă de la variațiile de pe piața energetică, acolo unde au ajuns să fie complet ignorate interdependențele sistematice; în același timp, apar noi vulnerabilități care decurg din conectivitatea sporită.

Blackout, faza 1

În doar câteva minute, un blackout total cuprinde părți din întreaga UE. Va dura între o săptămână și 10 zile până când tot sistemul energetic european va reîncepe să funcționeze în mod rezonabil. Aceasta este faza 1 a unei întreruperi cu electricitate pe care operatorii de rețea o tot anticipează de câțiva ani.

Cum generatoarele de mare putere sunt adesea folosite în alte scopuri (urgențe) și zone și oricum nu pot acoperi decât o fărâmă din cerințele societății, vedem că performanța lor este foarte supraestimată, iar susceptibilitatea în situația dată, extrem de subestimată.

Blackout, faza 2

Blackout faza 2 durează până când serviciile de telecomunicații (rețele fixe și mobile, Internetul) vor funcționa din nou în mod rezonabil. De asemenea, și acest  moment este complet subestimat fiindcă o revenirea acestor servicii nu se poate produce mai devreme de câteva zile (între trei și cinci, anticipează specialiștii). Într-o astfel de situație, decisivă este durata întreruperii alimentării cu energie, căci în mod cert vor sistemele hardware vor fi deteriorate; cu cât durează mai mult întreruperea, cu atât va fi mai dificil să se repornească rețelele de telecomunicații.

În faza a doua, nici producția, nici logistica de distribuție, nici măcar vânzarea de bunuri de larg consum nu vor fi posibile (casele de marcat, blocate). Și nici stațiile de alimentare cu combustibil nu vor funcționa, de vreme ce toate dependențele în logistica de aprovizionare sunt interconectate și, multe dintre ele, transnaționale.

Blackout, faza 3

Faza a 3-a a unui blackout total aduce blocaje de aprovizionare pentru câteva luni ca urmare a unor daune grave apărute în producția, prelucrarea și distribuția alimentelor. Abia acum vor reporni sistemele energetice naționale în aproape toată Europa, dar nu mai devreme de șapte, poate chiar 10 zile, după cum arată analizele. Una dintre acestea, realizată de un grup de cercetare în domeniul securității și comandată de Forțele Armate Austriece, punctează: aproximativ o treime din populația Austria va putea fi independentă pentru maximum patru zile; totuși, din precauție, militarii au scăzut cu încă o zi previziunea. Iar repornirea la scară largă a sistemului energetic național austriac, posibilă nu mai devreme de a doua săptămână.

Îngrijorare și în Elveția

Despre pericolul unui blackout total, care să lase în beznă sute de milioane de oameni, se vorbește și în Elveția. Chiar dacă nu fac parte din UE, helveții sunt interconectați la sistemul european, iar temerile lor au la bază tocmai acest aspect. Până în 2025, țara trebuie să semneze un nou acord cu UE în domeniul energiei, în caz contrar…

Ei bine, perspectivele nu-s tocmai bune! Negocierile purtate în mai, la Berna, au arătat poziția Bruxellesului: fără acest acord, Elveția nu va avea acces la piața europeană de energie electrică!

Armata austriacă pregătește populația pentru cel mai negru scenariu

Ajută oamenii să se ajute singuri, iată principiul care stă la baza tuturor măsurilor ce trebuie luate într-un asemenea scenariu. Cumva, trebuie făcut ca populația casnică să reziste măcar pentru o săptămână în cazul unui blackout total, insistă Forțele Armate Austriece.

Tocmai pentru a se asigura că tot mai mulți oameni își iau măsurile de precauție potrivite, „MApN-ul” austriac (Bundesheer) a emis în ultima vreme suficiente mesaje și informații în acest sens. Pagina de Facebook a instituției și-a modificat poza de profil, acolo unde sub un stâlp de înaltă tensiune, fotografiat la lăsarea întunericului, a apărut mesajul „Blackout”. Și asta nu e tot, pe pagina oficială de Internet s-a publicat un articol (însoțit de material video) despre situația în care țara cade într-o pană de curent paneuropeană. Populația este învățată să își facă un plan B, iar Forțele Armate Austriece avertizează că „experții se așteaptă la o întrerupere de curent (n.r. – blackout total) în următorii cinci ani”.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor