Europenii care se întorc din vacanțele de vară vor găsi o economie mai fragilă, care riscă să cedeze sub amenințările raționalizării energetice, a inflației record și a politicii monetare mai stricte.
Estimările directorilor de achiziții care vor fi publicate marți vor arăta probabil că producția din sectorul privat se va reduce pentru a doua lună, ceea ce se adaugă la semnele că o recesiune în zona euro, formată din 19 țări, este acum mai mult decât probabilă.
Potrivit Bloomberg, indicatorii de încredere a mediului de afaceri din Germania, Franța și Italia vor confirma această direcție.
Germania, cea mai mare economie a Europei, a devenit punctul slab al regiunii, marea sa bază industrială suferind în mod disproporționat din cauza creșterii costurilor energiei și a unei penurii persistente de aprovizionare.
Între timp, serviciile nu înregistrează același tip de boom turistic care a cuprins țările din jurul Mediteranei, în condițiile în care călătoriile de vacanță au luat avânt după pandemie.
Datele din săptămâna aceasta vor fi ingrediente cheie pentru discuțiile cu privire la direcția în care se îndreaptă politica monetară, după ce Banca Centrală Europeană a majorat ratele cu jumătate de punct în iulie și a semnalat „o nouă normalizare în septembrie”.
Următoarea reuniune a BCE este la mai puțin de trei săptămâni, iar majoritatea factorilor de decizie trebuie să-și exprime încă preferințele.
Un rezumat al ședinței din iulie, care va avea loc joi, ar putea oferi unele informații, iar aproximativ jumătate dintre cei 25 de factori de stabilire a ratei de dobândă a BCE – inclusiv Isabel Schnabel, membră a Comitetului executiv, și Joachim Nagel, șeful Bundesbank – vor avea ocazia să își împărtășească opiniile în cadrul Simpozionului anual de politică economică al Rezervei Federale a SUA, desfășurat în Jackson Hole, Wyoming.
Perspectivele economice globale s-au întunecat după invazia Rusiei în Ucraina, un război care a dus la creșterea prețurilor la energie și alimente.
Furnizarea de gaze către Europa a devenit mai incertă în urma deciziei Rusiei de a reduce fluxurile către multe țări. Întreruperea lanțului de aprovizionare ca urmare a politicii Chinei zero-Covid continuă să afecteze perspectivele de creștere.
Analiștii și-au redus drastic perspectivele pentru 2023 în zona euro, Regatul Unit și opt din alte zece țări și regiuni urmărite de Consensus Economics.
Neil Shearing, strateg de piață la Capital Economics, a avertizat că riscurile de recesiune sunt cele mai mari în Europa, unde criza costului vieții indusă de inflație este cuplată cu penuria energetică.
La fel ca în SUA, Uniunea Europeană se confruntă, de asemenea, cu inflația la maxime de mai multe decenii.
La rândul lor, investitorii se tem că majorarea ratelor dobânzii de către băncile centrale pentru a reduce inflația vor impinge Europa într-o recesiune.