AcasăȘTIRI EXTERNEEuropa se încaieră fără gaz rusesc. Finlanda cere despăgubiri Germaniei pentru naționalizarea...

Europa se încaieră fără gaz rusesc. Finlanda cere despăgubiri Germaniei pentru naționalizarea gigantului Uniper

Europa se încaieră fără gaz rusesc. Finlanda cere despăgubiri Germaniei pentru naționalizarea gigantului Uniper / Foto: printscreen

Finlanda nu va accepta naționalizarea companiei energetice germane Uniper fără compensații, a declarat ministrul afacerilor europene și proprietății, Tytti Tuppurainen.

Ministrul a comentat pe scurt acest subiect, după ce presa a dat publicității știrea, bazată pe surse anonime, că statul german și-ar putea mări participația la Uniper și că este în discuție chiar o naționalizare totală. Ulterior, Uniper a confirmat negocierile în curs.

Pierderi de 130 de milioane de euro pe zi

În prezent, statul german deține 30% din Uniper, conform unui pachet de salvare semnat în iulie. Fortum, cea mai mare companie energetică din Finlanda, care deține 56% din compania germană, a comentat doar turnura evenimentelor, spunând că discuțiile cu subsidiara sa și cu guvernul german continuă pentru a găsi o soluție pe termen lung.

Compania finlandeză a cumpărat Uniper în 2017 pentru aproximativ 7 miliarde de euro. Miercuri, valoarea Uniper a fost estimată la aproximativ 1,6 miliarde de euro. Banca Credit Suisse, citată joi de Helsingin Sanomat, a estimat că pierderile Uniper din cauza războiului energetic cu Rusia s-au ridicat recent la aproximativ 130 de milioane de euro pe zi. Acțiunile companiei au pierdut 90% din valoarea lor de la începutul anului, scrie Euractiv.

Interesul Fortum, și al statului finlandez care deține 51% din companie, este cel puțin să returneze împrumuturile și garanțiile de 8 miliarde de euro acordate Uniper la începutul acestui an. În cel mai rău caz, solvabilitatea Fortum ar fi în joc. Opoziția din parlamentul finlandez cere răspunsuri pentru rolul guvernului în cazul Fortum.

Vesa Puttonen, profesor de finanțe la Universitatea Aalto și unul dintre cei mai proeminenți analiști din țară, a declarat: „În orice caz, Uniper este în mod sistematic atât de importantă pentru Germania încât nu i se poate permite să dea faliment. Dacă Germania vrea să salveze compania, statul trebuie să o dețină mai devreme sau mai târziu. Aceasta este doar o chestiune de timp”.

În opinia sa, cel mai bun rezultat ar fi ca Fortum să recupereze fondurile pe care le-a investit și apoi să cumpere pentru sine părțile profitabile ale Uniper.

author avatar
Tudor Borcea