AcasăȘTIRI EXTERNEEuropa s-a coalizat în jurul lui Macron înaintea alegerilor din Franţa. Ce...

Europa s-a coalizat în jurul lui Macron înaintea alegerilor din Franţa. Ce s-ar întâmpla dacă ar câştiga Le Pen

Preşedintele în funcţie al Franţei, Emmanuel Macron, are un uşor avantaj în sondajele de opinie înaintea turului secund al scrutinului prezidenţial, dar diferenţa nu este suficientă pentru a-i garanta o victorie.

Macron i-a avertizat pe cetăţenii francezi că vor fi perioade „dificile” dacă Marine Le Pen va câştiga scrutinul prezidenţial programat duminică.

A tras semnalul de alarmă dacă Le Pen câştigă

Emmanuel Macron a pledat pentru reducerea diferenţelor sociale între diversele teritorii din Franţa, precum şi între „bogaţi şi persoanele cele mai sărace”.

Nu va fi lăsat nimeni să ajungă în situaţii fără ieşire, aşa cum nu a fost abandonat nimeni până acum”, a afirmat Emmanuel Macron, vineri după-amiază, în cursul unei vizite electorale în localitatea Figeac, situată în departamentul Lot, în sudul Franţei.

„Eu cred într-un singur lucru, în reconcilierea buneivoinţe cu ambiţia. Nu vom realiza unitatea ţării promiţând totul, dar nefinanţând nimic. În caz contrar, vor urma zile dificile„, a atras atenţia Emmanuel Macron.

Liderii europeni, alături de Macron

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, prim ministrul Spaniei, Pedro Sanchez, și prim ministrul Portugaliei, Antonio Costa, semnează în cotidianul Le Monde un editorial în care explică de ce alegerile din Franța au o importanță covârșitoare pentru restul Uniunii Europene.

Cu toate acestea, populiștii și extrema dreaptă din toate țările noastre au făcut din Vladimir Putin un model ideologic și politic, reluând afirmațiile sale naționaliste.

Ei au copiat atacurile sale împotriva minorităților și a diversității. Aceștia îi împărtășesc visul de a avea o națiune uniformă. Nu trebuie să uităm acest lucru, chiar dacă acești politicieni încearcă acum să se distanțeze de agresorul rus”, continuă Scholz, Sanchez și Costa.

Lui Le Pen i-a fost interzisă intrarea în Ucraina în ianuarie 2017 pentru că a apărat anexarea de către Rusia, în 2014, a Crimeii, considerată ilegală de comunitatea internațională.

author avatar
Andrei Ștefan