AcasăȘTIRI EXTERNEEuropa rămâne fără un produs esențial pentru lanțurile de aprovizionare.

Europa rămâne fără un produs esențial pentru lanțurile de aprovizionare.

Războiul din Ucraina a provocat deja șocuri dureroase pe piața globală a energiei, prețurile la gaz ajungând la niveluri prohibitive. Acum, experții spun că acest conflict bulversează și aprovizionarea cu paleții din lemn – extrem de utili și omniprezenți.

European Pallet Association (EPAL) și European Federation of Wooden Pallet & Packaging Manufacturers (FEFPEB) au avertizat că aceste produse indispensabile pentru manipulare și depozitare, utilizate pentru a transporta mărfuri și a le expedia prin depozite sau supermarketuri – vor deveni în curând foarte greu de găsit în Europa.

Asta pentru că Europa, în vremuri normale, își importă masiv paleții din lemn și materialele pentru a-i realiza din trei țări: Ucraina, Rusia și Belarus. Războiul din Ucraina, combinat cu sancțiunile occidentale de represalii împotriva Rusiei și a aliatului său Belarus, a eliminat efectiv întreaga sursă de aprovizionare, notează Euronews.

Când Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie, gaterele și fabricile de paleți ale țării au încetat să funcționeze, deoarece muncitorii  fie au fugit de război, fie au fost recrutați în armată. Lemnul, destinat ambalajelor și paleților, nu a fost exportat nici în Europa.

Statele care vor suferi cel mai mult din cauza strângerii ofertei sunt cele care se bazează cel mai mult pe aceste importuri – Germania, Italia și Țările de Jos.

Anul trecut, conform FEFPEB, Europa a importat peste 2,7 milioane de metri cubi de cherestea, din care o mare parte a fost folosită la fabricarea de paleți si ambalaje.

De asemenea, Ucraina a produs și a exportat aproximativ 15 milioane de paleți, majoritatea fiind  trimiși în Europa.

Înainte de pandemie, un metru cub de lemn costa aproximativ 150 de euro.  În martie, a depășit 450 de euro. Paletul european standard, cunoscut sub numele de palet euro sau palet EPAL, costă acum aproximativ 23 de euro, în creștere de la 9 euro la sfârșitul anului 2020.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
1.136 afisari

2 COMENTARII

  1. Când nu lași băncile rusești să funcționeze normal, este afectat comerțul. Când interzici produsele rusești fără posibilitatea de a le înlocui, rămâi fără acele produse. Când nu mai cumperi roșii de la vecin pentru că își bate nevasta, nu mai mănânci roșii iar el continuă să-și bată nevasta și să vândă altora roșii. Da, dar important este că poți să-i bați în pumni vecinului: „Sâc, nu mai cumpăr de la tine!”

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger