AcasăȘTIRI EXTERNEEuropa rămâne alături de America sau se descurcă singură?

Europa rămâne alături de America sau se descurcă singură?

Europa este divizată între dorința legăturilor strânse cu Washingtonul și cea de a-și dezvolta propria putere. Victoria electorală a lui Joe Biden a declanșat dezbateri reînnoite peste Atlantic asupra rolului Vechiului Continent pe scena mondială.

Cu Donald Trump la Casa Albă, președintele francez Emmanuel Macron a fost inițiatorul și conducătorul “autonomiei strategice” europene – ideea că UE ar trebui să poată opera mai independent, devenind mai puternică din punct de vedere militar, construind giganți corporativi globali și asigurându-și propriile  lanțuri de aprovizionare. Cazul lui Macron a fost susținut de argumentul potrivit căruia Europa nu se mai poate baza pe SUA ca partener internațional. Pe cealaltă parte a dezbaterii există voci care afirmă că  autonomia strategică este un concept periculos și nerealist și că interesele continentului sunt cel mai bine reprezentate de o alianță strânsă cu Washingtonul. Joe Biden a susținut cooperarea internațională și s-a angajat să restabilească legături strânse cu aliații tradiționali ai Americii. Dar tabăra de autonomie pro-strategică nu consideră că o nouă administrație americană va susține cazul lor.

Un copil care așteaptă bunăvoința SUA

„Nu putem permite ca Europa să depindă în viitor de câteva mii de alegători din Nevada, Arizona sau Pennsylvania”, a spus Enrico Letta, fost prim-ministru al Italiei și președinte al grupului de reflecție al Institutului Jacques Delors din Paris. În termeni generali, Macron, comisarul european francez Thierry Breton, președintele Consiliului European Charles Michel și șeful politicii externe al UE, Josep Borrell, sunt toți susținătorii puternici ai autonomiei strategice, notează Politico. Printre sceptici: cancelarul german Angela Merkel și ministrul apărării  Annegret Kramp-Karrenbauer, plus liderii din țările baltice și din Europa Centrală și de Est, care cred că doar NATO și SUA îi pot proteja de Rusia. Michel, un apropiat al lui Macron, a declarat că nu ar trebui să existe „nici o euforie” în legătură cu viitoarea schimbare de la Casa Albă.

„Să rămânem lucizi. Statele Unite se schimbă, Europa se schimbă.Viziunile și interesele noastre respective nu vor converge întotdeauna”, le-a spus ambasadorilor UE într-un discurs în care a susținut autonomia strategică. Ministrul francez pentru afaceri europene, Clement Beaune, a numit Europa “un copil care așteaptă ca un adult de cealaltă parte a Atlanticului să ofere un fel de recompensă sau bunăvoință”.

Mesajul lui Merkel

Angela Merkel are un limbaj diferit, în prima sa reacție la victoria lui Biden, cancelarul german a descris prietenia transatlantică drept „indispensabilă dacă vrem să facem față provocărilor majore ale timpului nostru”. În observațiile ulterioare, Merkel a subliniat în repetate rânduri că SUA și Germania, ca parte a Uniunii Europene, trebuie să stea „una lângă alta”. Pentru Kramp-Karrenbauer, președinteleUniunii creștin-democrate (CDU) și un apropiat al Angelei Merkel, “iluziile autonomiei strategice europene trebuie să se încheie: europenii nu vor putea înlocui rolul crucial al Americii ca furnizor de securitate”.

Apărarea

În ceea ce privește cheltuielile pentru apărare, doar Franța, printre marile economii ale UE, îndeplinește obiectivul NATO  de 2% din PIB – o cerere îndelungată a SUA, pe care Biden probabil o va menține, deși în tonuri mai puțin incendiare decât Trump. Italia și Germania rămân cu mult în urmă, alături de alte țări ale UE. Fondului European de Apărare, destinat să încurajeze cooperarea în domeniul cercetării și dezvoltării tehnologiei și echipamentelor militare, i s-au alocat puțin peste 7 miliarde euro, în loc de 11,5 miliarde propuse. Mobilitatea militară – eforturile de facilitare a mișcării trupelor și echipamentelor în Europa, care este, de asemenea, o prioritate NATO – a obținut doar 1,5 miliarde euro, mai degrabă decât o propunere de 5,7 miliarde.

Autonomie economică

Ideea principală este că Uniunea Europeană ar trebui să devină mai competitivă prin promovarea campionilor industriali, contracararea dominanței SUA în domeniul tehnologiei și apărarea concurenței din importurile chineze. Pentru a face acest lucru, UE își modernizează arsenalul cu noi reguli antitrust în domeniul digital, puteri mai mari de apărare comercială și intenționează să revizuiască regulile privind ajutoarele de stat pentru a permite mai multă finanțare publică să circule către întreprinderile industriale europene.Bruxelles-ul a semnalat că va continua cu aceste planuri, indiferent de viitoarea schimbare din Casa Albă. „Deși multe lucruri se pot schimba după rezultatul alegerilor din Statele Unite, dar cursa pentru supremația tehnologică este aici pentru a rămâne”, a afirmat vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Margrethe Vestager. Bruno Le Maire și Peter Altmaier, miniștrii francezi și germani ai economiei, au condus impulsul autonomiei strategice, lansând proiecte de investiții comune în domenii precum energia și tehnologia cloud.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
223 afisari

2 COMENTARII

  1. Cum dreacu la NAȚIONAL știrile despre politica externa sint apanajul soroșiștilor jacota,andreea ,și a ăluilalt nu-i retin numili că nu e de reținut. Chiar nu mai are Național ziariști de meserie sa scrie despre politica externă, și a încăput rubrica asta pe mîna unor ageamii care scriu la ordin extern-soroș???

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger