Cauta

Europa nu trece iarna fără gaz rusesc. Gazprom mărește prețurile

Gigantul rus Gazprom a majorat preţul orientativ pentru exporturile sale de gaze naturale, pe măsură ce criza energetică din Europa se adâncește.

Asigurarea stocurilor în Rusia este principala prioritate, a reiterat cel mai mare furnizor de gaze al Europei. Doar după reumplerea propriilor capacităţi de stocare până a finalul lui octombrie, compania va analiza potenţiala creştere a exporturilor către Europa continentală, se arată în notele separate ale analiştilor de la Wood& Mackenzie şi BCS Global Markets, în urma unei întâlniri online cu managerii Gazprom.

Gazprom a majorat preţul orientativ pentru acest an al exporturilor sale de gaze naturale către Europa şi Turcia la un interval de 295 – 330 dolari per 1.000 metri cubi, a scris Ildar Davletshin, şeful diviziei de cercetare din Rusia al Wood. Mitch Jennings, analist la Sova Capital, cu sediul în Moscova, a prezentat acelaşi interval de preţ.

Preţurile europene de referinţă la gaze naturale au urcat cu peste 300% din ianuarie, din cauza nivelului redus al stocurilor, cererii ridicate din Asia şi întreruperilor.

Creşterea preţurilor la energie a dus costurile la electricitate în Europa la cel mai ridicat nivel din ultimii ani şi este puţin probabil ca situaţia să se schimbe până la finele anului, ceea ce înseamnă facturi mari cu încălzirea la iarnă pentru consumatori.

Analiștii economici avertizează că Europa se va confrunta cu deficit de gaze în această iarnă dacă vremea rece va epuiza nivelurile de stocare la zero, lăsând regiunea în întregime dependentă de fluxurile suplimentare din Rusia.

Președintele rus Vladimir Putin a sugerat că exporturile din țară către Europa ar putea atinge un record în 2021, dar nu a specificat volumele precise sau când va începe aprovizionarea.

Nu este neobișnuit ca Gazprom să ofere o perspectivă prudentă de aprovizionare, datorită faptului că vânzările sale depind foarte mult de vreme, atât în ​​Rusia, cât și în străinătate.

Cu toate acestea, compania s-a străduit să reitereze în ultimele zile că își îndeplinește toate obligațiile contractuale și că va viza creșterea exporturilor ori de câte ori este posibil.

Ultimele stiri

  • Alege ce citești
  • E oficial. Ursula a dat undă verde pentru importurile din Ucraina până în 2025
  • Gabriela Firea, a doua scrisoare deschisă către Nicușor Dan: „Domnule primar, sunteți serios?”
  • Real Madrid, regina Europei
  • Reputația Americii, în pumnii lui Trump
  • Politica de condamnare. Cum va juca Biden cartea vinovăției lui Trump?
  • Burse, cluburi, suporteri. Cât de rentabile sunt acțiunile în fotbal?
  • Băncile globale trag alarma: reglementările ecologice, un nou tip de risc imobiliar
  • Întâlnire de gradul 3!
  • Summitul lui Zelenski, mult zgomot pentru nimic?
  • Exit mobile version