AcasăȘTIRI EXTERNEEuropa nu se poate decupla de Rusia! Se aude la Bruxelles?

Europa nu se poate decupla de Rusia! Se aude la Bruxelles?

Reducerea fluxurilor de gaze către Europa este atuul economic al Moscovei dacă Occidentul impune sancțiuni mai dure în cazul unei invazii rusești în Ucraina.

Dar vulnerabilitatea UE la contramăsurile de la Kremlin se extinde cu mult dincolo de energie –   comerțul, producția, sectorul bancar și piețele Europei ar putea fi afectate serios.

Factorii politici se tem că blocul comunitar este mai puțin pregătit decât Moscova, unde strategia “Fortăreața Rusia” a președintelui Vladimir Putin are ca scop să ajute țara să reziste oricăror sancțiuni mai profunde.

De la furnizori de tehnologie și bănci la exportatori de bunuri și producători dependenți de materii prime, legăturile comerciale întrerupte ar crește presiunile inflaționiste și ar reduce activitatea pentru o gamă largă de întreprinderi europene, notează Financial Times.

Dependența energetică

Rusia este cel mai mare furnizor de gaze și petrol al UE.

Rezervele de gaze ale blocului sunt sub nivelurile istorice, iar prețurile au crescut în ultimele luni, dând Rusiei un efect de pârghie mai mare. „Adevărul este că Europa nu poate înlocui gazul rusesc”, a spus Ronald Smith, analist senior de petrol și gaze la BCS Global Markets.

În cazul unui conflict, prețurile gazelor naturale „ar putea recâștiga cu ușurință vârful din decembrie de de 180 EUR per MWh”, estimează Andrew Kenningham, economist șef pentru Europa la Capital Economics. „Raționalizarea energiei electrice ar putea împinge economia într-o recesiune”, a adăugat el.

UE ar avea nevoie de decizii costisitoare și dificile în ceea ce privește reducerea cererii industriale și a consumatorilor pentru a supraviețui întreruperii la scară largă a aprovizionării cu gaz până în vară.

Multe țări europene au posibilități limitate de a trece la alte surse de energie și s-au îndepărtat cu inconștiență de producția nucleară și cărbune.

Între timp, grupuri petroliere europene precum BP, Total și Shell și-ar putea vedea întreprinderile mixte din Rusia întrerupte dacă ar fi introduse noi sancțiuni.

Aprovizionarea cu materii prime, în pericol

Rusia este un important exportator de mărfuri și figurează pe lista Comisiei Europene a furnizorilor de materii prime critice: 40% din paladiul mondial, care este necesar în convertoarele catalitice utilizate în vehicule pentru a limita emisiile nocive, și aproximativ 30% din titan, crucial pentru industria aerospațială. Airbusul european  își aprovizionează jumătate din titanul necesar din Rusia.

Warren Patterson, șeful Strategiei pentru mărfuri la ING, a declarat că sancțiunile impuse băncilor sau industriilor ruse ar putea avea „un impact de amploare asupra complexului de mărfuri”, care se va  răspândi pe piețele în care Rusia este un exportator principal, inclusiv aluminiu, nichel, cupru și platină.

Creditori anxioși, investitori și piețe

Tensiunile dintre Rusia și Ucraina au alimentat volatilitatea pe piețele de valori în acest an. Companiile cu interese în regiune, precum producătorul finlandez de anvelope Nokian Renkaat sau producătorul danez de bere Carlsberg, și-au văzut prețurile acțiunilor scăzând în ultimele săptămâni.

Banca italiană UniCredit s-a retras dintr-o posibilă ofertă pentru creditorul rus Otkritie. Creditorii sunt, de asemenea, în pericol, după cum a avertizat BCE.

Aproximativ 60 de miliarde de dolari sunt datorate băncilor din UE de către entitățile rusești, de aproape patru ori mai mult decât suma pe care o datorează băncilor din SUA, potrivit Băncii Reglementelor Internaționale. Sume mari depuse în băncile UE de către entitățile rusești ar putea fi înghețate.

Deconectarea Rusiei din sistemele internaționale de plată (SWIFT) sau obstrucționarea accesului la dolari americani ar afecta și contrapărțile din Europa.

Deși analiștii au spus că majoritatea companiilor cu interese rusești au fost suficient de rezistente pentru a face față sancțiunilor Occidentului, Christine Lagarde a avertizat că tensiunile ar putea duce la „costuri crescute în întreaga structură a prețurilor în economia europeană”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
505 afisari

6 COMENTARII

  1. De ce să nu se poată decupla de Rusia? Japonia nu are nici de unele și o duce bine. Europa este independentă alimentar, are ceva resurse iar tehnologic și științific este peste oricine. Cutural nu mai vorbesc.

  2. Ba Bus, IO am vorbit cu japoneji și spun că ia cuplat româncele din UE. Mai mult cicaca sau îmbârligat și acum sunt cu toți pe felie.(muike UE) in japoneza.

  3. NUMAI IOHANIS SI AURESCU NU VAD CA DEPINDEM ENERGETIC DE GAZUL RUSESC POATE LE MAI DA SI BIDEN CATE O SAPCA.

  4. Ați înțeles acum de ce vor yankeii cu orice preț un război în Ucraina? Paradoxal dar real victima va fi UE! Rusia s-a legat economic cu China, dar Europa ar trebui sa ajungă la mila yankeilor, sa care ei peste Atlantic GPL cu vaporasele, in locul gazului rusesc. Și preturile la energia și mărfurile din UE, în aer. Asta e Oculta imperialista americana, calcă pe cadavre pentru propria-i salvare! Care te lăudai cu parteneriatul strategic cu yankeii pe aici pe plaiuri mioritice? bai prostalani dambovitei, sau sunteți din aia tăiați împrejur? care amenință pe toată lumea cu America, dacă nu-i lasă pe ei s-o facă la portofel?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger