AcasăȘTIRI EXTERNEEuropa nu are nicio scuză dacă Putin o păcălește din nou

Europa nu are nicio scuză dacă Putin o păcălește din nou

Pe măsură ce trupele rusești se adună la granița ucraineană, liderii occidentali trebuie să se uite la ceea ce a făcut Moscova în trecut, pentru că încă nu au învățat lecțiile din războiul Rusiei din 2008 din Georgia și anexarea Crimeei în 2014. Ca să nu mai vorbim de invaziile sovietice în Ungaria(1956) și Cehoslovacia(1968).

“Rusia nu va mai putea surprinde pe nimeni”, a declarat recent ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba la Bruxelles. Kubela trebuie să fie un optimist, sunt șanse mari ca Moscova să prindă din nou Europa pe picior greșit. “Surpriza este un multiplicator de forță – și este esențială pentru strategia Kremlinului”, spune Christoph Meyer, profesor la King’s College din Londra. Este destul de ușor pentru Moscova să adune informații de înaltă calitate despre liderii europeni cheie și să anticipeze modul în care aceștia se vor înclina în diferite scenarii din Ucraina. Oficialii ruși acționează sub un secret mult mai eficient și o mai bună contrainformație. Luarea deciziilor se concentrează în jurul președintelui Vladimir Putin și a unui mic cerc de consilieri de încredere, greu de descifrat pentru serviciile de informații occidentale.

Geopolitica oarbă a Occidentului

Drept urmare, oficialii UE sunt adesea nesiguri pe cine să asculte în Rusia. De exemplu, înainte de războiul Rusiei împotriva Ucrainei din 2014 și anexarea Crimeii, consilierul lui  Putin, Serghei Glaziev, a spus că Rusia  nu mai poate garanta statutul Ucrainei și că ar putea interveni dacă regiunile pro-ruse ale țării ar face apel direct la Moscova.Mai degrabă decât să acorde atenție acestui avertisment grav, majoritatea oficialilor europeni fie au ratat complet, fie au respins comentariile lui Glaziev ca fiind lipsite de credibilitate. În schimb, au acceptat asigurările  ministrului rus de externe Serghei Lavrov: „Suntem oameni serioși, nu paranoici”.  Astăzi, cu trupele rusești comasate la frontiera ucraineană, un alt oficial de la Kremlin, Dimitrij Kozak, șef adjunct al administrației prezidențiale, a vorbit despre „începutul sfârșitului ” Ucrainei. Oricine vizează etnici ruși din regiunea Donbass “s-ar împușca nu în picior, ci în tâmplă”, a avertizat el. De data aceasta, liderii europeni ar fi înțelepți să nu respingă  aceste comentarii. La fel de important, mișcările trupelor rusești – și mai ales de nave de război la Marea Neagră – ar trebui să declanșeze alarma în rândul statelor NATO. În perioada premergătoare războiului din Georgia, observatorii europeni au văzut mișcări de trupe și provocări militare similare în provinciile separatiste Osetia de Sud și Abhazia, așa cum le văd astăzi în Rusia și Crimeea. Pe atunci, Moscova și-a mascat ofensivele iminente spunând că tocmai efectuează „manevre” normale. Astăzi, invocă un „antrenament de luptă” nespecificat pentru a justifica creșterea trupelor sale la frontiera Ucrainei. Problema este că mulți experți occidentali și decidenți politici sunt cu toții dornici să se amăgească cu privire la intențiile Rusiei. “Din perspectiva occidentală, o invazie rusă pare irațională”, relatează Politico. Un  sondaj realizat cu 905 de experți în relații internaționale a arătat că doar 14% au prevăzut o intervenție militară rusă în Ucraina, cu doar câteva zile înainte să aibă loc. “Ar trebui liderii occidentali să acorde sprijin tangibil Ucrainei și să  elaboreze sancțiuni credibile  pentru a descuraja Rusia, evitând cel mai rău scenariu? Este o întrebare la care s-ar răspunde mai bine înainte decât după o invazie”, subliniază Meyer.Liderii occidentali ar putea fi iertați pentru că au fost surprinși în 2008 și 2014. Nu vor avea nicio scuză dacă se vor lăsa păcăliți din nou.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
457 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger