AcasăȘTIRI EXTERNEEuropa mai are de îndurat „multă iarnă”: dacă Rusia oprește gazele?

Europa mai are de îndurat „multă iarnă”: dacă Rusia oprește gazele?

Creșterea tensiunilor dintre Rusia, Ucraina și Occident a sporit îngrijorarea cu privire la viitorul fluxurilor de gaze rusești către Uniunea Europeană.

Guvernele și furnizorii de energie  se străduiesc să pregătească planuri de urgență, dar dependența de Gazprom nu le lasă prea mult spațiu de mișcare.

Se întâmplă în timp ce președintele Joe Biden a avertizat  că există o “posibilitate distinctă” ca Rusia să invadeze Ucraina luna viitoare.

„Livrările  de gaze naturale pentru Europa sunt mult sub normele și stocurile lor tipice, a declarat Rob Thummel, manager senior de portofoliu la firma de investiții în energie TortoiseEcofin. “Europa mai are de îndurat multă iarnă și are nevoie de Rusia din punct de vedere energetic”, a adăugat el.

Fluxurile de gaze rusești către Europa au fost mai scăzute decât se aștepta de obicei pentru o perioadă susținută, unii politicieni sugerând că Moscova a reținut în mod intenționat aprovizionarea în încercarea de a accelera certificarea conductei Nord Stream 2 din partea Germaniei.

Agenția Internațională pentru Energie a solicitat Rusiei să mărească disponibilitatea gazelor în Europa și să se asigure că nivelurile de stocare au fost umplute la niveluri adecvate într-o perioadă de cerere mare de iarnă.

Kremlinul a contestat  afirmațiile că folosește gazul drept armă geopolitică,  compania Gazprom, deținută de stat, afirmând că și-a îndeplinit obligațiile contractuale față de clienți.

Acum, pe măsură ce tensiunile Rusia-Ucraina ajung la un nivel maxim, guvernele europene sunt profund îngrijorate de riscul unei întreruperi complete a aprovizionării pe continent – care primește aproximativ 40% din gaz prin conducte rusești și dintre care câteva trec prin Ucraina.

Un astfel de scenariu ar putea apărea în mijlocul iernii și pe fondul pandemiei de coronavirus. Dar o astfel de întrerupere ar avea costuri financiare majore și pentru Moscova, declanșând în același timp un efort coordonat al statelor UE de a reduce permanent importurile de gaze din Rusia. Europa și-a crescut deja importurile de gaz lichefiat din SUA și Qatar, cu 40% față de 2021.

În cazul unei opriri totale a aprovizionării cu gaze rusești către UE, analiștii de la Eurasia Group estimează că aceste importuri ar fi  „insuficiente” pentru a satisface cererea Europei și atunci vor urma creșteri ale prețurilor  energetice  „la niveluri fără precedent”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
253 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger