AcasăȘTIRI EXTERNEEuropa îngheață, Rusia dă gaz după bunul plac

Europa îngheață, Rusia dă gaz după bunul plac

Preţurile de referinţă la gaze naturale în Europa au crescut marți cu 11%, un maxim istoric, în contextul în care livrările de gaze ruseşti spre Germania prin conducta Yamal-Europe sunt la un nivel foarte redus.

Scăderea livrărilor în Germania va forța Europa să continue să retragă gaz la rate mari din depozitele sale deja epuizate.

Pe măsură ce temperaturile înghețate s-au răspândit pe continent în această săptămână, va fi nevoie de mai mult gaz pentru a menține luminile aprinse și locuințele încălzite, deoarece rețeaua de surse regenerabile nu poate umple golul. De asemenea, frigul a dus și la creșterea prețurilor la energie electrică pe termen scurt

“Această criză de aprovizionare nu se va termina înainte de sfârșitul iernii. În funcție de cât de multe stocuri vor rămâne până atunci, efectele penuriei actuale asupra prețurilor la gaz ar putea dura și mai mult”, a apreciat Hans van Cleef, economist senior în domeniul energiei la ABN Amro.

Prețurile de referință ale gazului european tranzacționate în Țările de Jos au urcat la 162,78 euro pe megawat-oră. Contractele futures au crescut cu 9,4%(160,75 euro) la Amsterdam.

Gazprom a livrat mai puțin gaz către Europa, în timp ce solicită aprobarea controversatei sale conducte Nord  Stream 2. Dar această decizie depinde de autoritatea de reglemantare din Germania și nu este așteptată înainte de jumătatea anului viitor.

Grupul rus a rezervat capacităţi de tranzit în valoare de 8,3 milioane kWh/h via conducta Yamal-Europe pentru luna ianuarie, în condiţiile în care capacităţile totale oferite au fost de 38,4 milioane kWh/h.

Creşterea rapidă a preţului energiei în Europa în acest an a provocat îngrijorări cu privire la efectele secundare asupra inflaţiei şi un colaps al numărului de furnizori de utilităţi în Marea Britanie. Stocurile europene de gaze  au fost erodate de o iarnă prelungită în 2020 și nu au fost reaprovizionate suficient de atunci.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
270 afisari

1 COMENTARIU

  1. Rusia le-a dat o conducta noua de gaz, ca sa le ajunga, Nordstream II, dar nemtii nu o mai vor.
    Daca fac mofturi sa plateasca mai scump si sa mai vada si cum e in frig, poate ajuta sa le sara mofturile.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger