AcasăȘTIRI EXTERNEEuropa, în colaps! Plătim prețul unui război de pe urma căruia se...

Europa, în colaps! Plătim prețul unui război de pe urma căruia se îmbogățesc americanii

Europa Europa, în colaps! Plătim prețul unui război de pe urma căruia se îmbogățesc americanii

Uniunea Europeană va obține greu o autonomie strategică. Dependența Europei de SUA în materie de tehnologie, energie, capital şi protecţie militară a crescut, în contextul conflictului militar din Ucraina.

La aceste concluzii a ajuns editorialistul Gideon Rachman într-un articol publicat în cotidianul Financial Times sub titlul „Europa a rămas în urma Americii, iar decalajul se accentuează / De la tehnologie la energie, la pieţe de capital şi la universităţi, Uniunea Europeană nu poate concura cu SUA”.

Europa e foarte dependentă de SUA

Autorul articolului notează că relaţia dintre Statele Unite şi partenerii europeni este din ce în ce mai dezechilibrată, Europa rămânând în urmă, cu un decalaj care se accentuează.

„Războiul din Ucraina a reactivat alianţa transatlantică, dar relaţia dintre SUA şi aliaţii europeni este din ce în ce mai dezechilibrată. Economia SUA este acum considerabil mai bogată şi mai dinamică decât cea a Uniunii Europene sau a Marii Britanii, iar decalajul creşte. Acest lucru va avea impact mult peste standardele de trai relative.”

„Datele agregate sunt şocante. Percepute distinct, generează imaginea unei Europe rămase în urmă, sector după sector”, subliniază editorialistul FT Gideon Rachman.

Europa își pierde puterea și influența

Rachman a observat că peisajul tehnologic european este dominat de companii americane precum Amazon, Microsoft şi Apple, iar universităţile de prim rang care alimentează sectorul companiilor tehnologice start-up din SUA lipsesc în Uniunea Europeană.

„Fără un sentiment de percepere mai clară a ameninţării, Europa ar putea să nu aibă niciodată voinţa de inversare a declinului inevitabil al puterii, influenţei şi avuţiei”, concluzionează editorialistul FT Gideon Rachman.

author avatar
Andreea Vlad
792 afisari

14 COMENTARII

  1. Ce este socant ? Care e partea socanta mai exact ? Un slugoi nu va manca niciodata la aceeasi masa cu stapanul.Lucruri stiute de mai mult de 5000 de ani, prostii astia abia acum afla ?

  2. Vorba ceea ” Nu-i prost ăla care cere, care ia, prost este cel care dă ”, adică noi ” Ieuropenii”, iar di