AcasăȘTIRI EXTERNEEuropa, forțată să deschidă granițele puhoiului afgan

Europa, forțată să deschidă granițele puhoiului afgan

În condițiile în care Washingtonul a anunțat că este gata să-și mențină prezența diplomatică pe aeroportul din Kabul și după data de 31 august, cu condiția ca situația din capitala afgană să rămână „sigură”, întrebarea care se pune este cum va reacționa UE la puhoiul care stă să năvălească peste granițele sale. În tot acest timp, Casa Albă nu a avansat deloc cu privire la natura viitoarelor sale relații diplomatice cu talibanii, dar Uniunea Europeană deja a transmis că este gata „să vorbească cu ei”. Cu noii lideri ai Afganistanului.

După două decenii de așa-zise încercări de a cuceri tabăra talibană, puterile occidentale se văd acum puse în fața unei dificile alegeri, aceea de a stabili relații cu grupul fundamentalist care guvernează acum Afganistanul. David Sassoli, președintele P.E. și, deci, o voce de luat în seamă la Bruxelles, s-a grăbit să anunțe că Europa este obligată să-și deschidă granițele în fața refugiaților afgani. Cu alte cuvinte, linia a fost trasată, iar calea trebuie urmată fără crâcnire.

În plan internațional, insurgenții talibani par, deja, să aibă parte de o primire mai caldă decât în timpul primului lor regim, considerat a fi unul extrem de brutal (1996-2001). Rusia, China și Turcia au salutat primele declarații publice făcute de șefii talibanilor.

Poziția Casei Albe, decisivă și nu prea

Americanii negociază cu talibanii „calendarul” evacuărilor din Kabul. Între timp, la nivel oficial, Casa Albă spune că va aștepta până să facă o declarație oficial. Washingtonul își propune să judece acțiunile viitoare ale talibanilor, în special cele cu privire la respectarea drepturilor omului. Abia după aceea va decide cu privire la natura viitoarelor lor relații diplomatice. „Talibanii vor trebui să arate restului lumii cine sunt ei”, a subliniat consilierul pentru securitate națională al președintelui Joe Biden, Jake Sullivan. „Bilanțul nu este bun, dar este prematur să spunem acum ce va fi în viitor”.

Cu toate acestea, Washingtonul se declară gata să-și mențină prezența diplomatică pe aeroportul din Kabul și după termenul limită din 31 august, cu condiția ca situația din zonă să fie „sigură”.

Canada nu negociază cu talibanii

La începutul acestei săptămâni, șeful diplomației europene, Josep Borrell, a recunoscut: „Talibanii au câștigat războiul. Deci, va trebui să vorbim cu ei”. În schimb, Canada nu va recunoaște guvernul taliban. Premierul Justin Trudeau a anunțat că țara sa „nu are nicio intenție de a recunoaște un guvern taliban”.

În Marea Britanie, care a urmat calea americanilor și și-a retras trupele cantonate în Afganistan, ministrul de Externe, Dominic Raab, a recunoscut că, „în mod normal, Londra nu ar lucra cu talibanii”. Dar, cum în Qatar se desfășoară negocieri pentru a obține un guvern cât mai reprezentativ al întregii societăți afgane, poziția Marii Britanii s-a …nuanțat: „Vrem să evaluăm dacă există posibilitatea de a modera tipul de regim pe care îl vedem acum. Azi, talibanii sunt la putere și trebuie să ne ocupăm de această realitate”.

Doar trei țări din comunitatea internațională au recunoscut și anterior regimul taliban – Pakistan, Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
919 afisari

5 COMENTARII

  1. Milogii astia din poza, au stat 20 de ani cu mana intinsa la pomana americana, n-au miscat un deget sa se adapteze, iar acum abia au asteptat momentul sa ajunga in Europa. De ce Europa ?? De ce nu tari musulmane ca ei din imediata vecinatate a granitelor ??? Unde le sant femeile ??? Le-au abandonat la cheremul talibanilor ??? Am avut si noi razboaie, oamenii s-au miscat din fata bombardamentelor, s-au schimbat si regimurile si nu au fost usoare deloc, dar am ramas in tara si ne-am luptat asa cum am putut, uniii au murit, dar n-am fugit puhoi in Germania, musai Germania. Cred ca este obligatia tarilor care si-au dorit acel razboi, au avut de castigat de pe urma lui, sa rezolve problema acestui exod. E simplu sa spui descurcati-va cu niste oameni care nu doresc decat sa SADA comod, impunandu-si propriile conditii de viata. Europa trebuie sa si gandeasca nu numai sa povesteasca…

  2. Pe Biden nu-l obliga nimeni sa tina armata acolo. De ce să ne oblige cineva sa ținem afgani in tara? Il tii 2 zile si il returnezi cu prima cursa militara, talibanii sigur le vor gasi ceva de munca … Daca asa plecam cu totii ramanea Ceasca singur sau Ilici.

  3. Frati afgani pasoptisti. Aveți o tara de construit. Manuta pe mistrie, cazma secera si ciocan.

  4. asta este cacealmaua americana. mai dobitocilor, de pe aici si de peste tot.ori sunteti prosti ori securisti capitalisti.Asa a vrut licuriciu.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger