Cauta

Europa energetică își taie craca de sub picioare

Dezbaterile cu privire la închiderea centralelor nucleare sunt o vacă de muls voturi pentru politicienii UE și pe placul activiștilor climatici.

Franța, Germania, Spania și Belgia au în plan oprirea a  32 de reactoare nucleare, reprezentând 31,9 GW de capacitate electrică fără CO2, până în 2035.

Dar cu ce o înlocuiesc? Barajele hidro se potrivesc pe marile fluvii și râuri – cum are Rusia – destul de puține în UE.

Turbinele eoliene stau, firește  la mila vântului. Rămâne cărbunele- centralele pe cărbune, cea mai mare sursă poluantă.

“Nu ne putem permite să închidem energia nucleară”

„Nu ne putem permite să închidem energia nucleară pentru că vom extrage mai mult cărbune, așa cum a făcut Germania în ultimii 15 ani – sincer spre rușinea ei”, le-a transmis politicienilor europeni Sean Kidney, CEO al Climate Bonds Initiative.

Activiștii pledează pentru închiderea capacităților nucleare din Europa de Vest: motivează costurile de  întreținere și pun presiune pe comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton.

Însă Breton, care și-a făcut destul de mulți dușmani la Brixelles, a explicat că “aceste reactoare sunt într-o formă suficient de bună pentru ca autoritățile de reglementare să autorizeze o prelungire, cu întreținerea și măsurile de siguranță necesare, pentru 5 sau 10 ani”. „De ce să ne privăm de această capacitate de producție energetică?”, a adăugat el.

În această vară au avut loc demonstrații – cam anemice –  în Germania, Austria și Elveția, organizate de asociația Nuklearia, solicitând o inversare a politicilor de închidere a centralelor nucleare până la sfârșitul anului viitor.

„Avem nevoie atât de energie nucleară, cât și de energie regenerabilă pentru a elimina treptat combustibilii fosili – mesajul nostru politic și prioritatea noastră principală este salvarea reactoarelor reactoare rămase pentru a evita emisiile de 70 de milioane de tone de CO2 în fiecare an”, a declarat pentru Politico președintele Nuklearia, Rainer Klute.

Germania își menține planul de a închide centralele sale nucleare, la fel și Belgia care pregătește o licitație în octombrie pentru a înlocui primul reactor nuclear care se oprește cu mai multe centrale pe gaz.

Greu de înțeles, aceleași strategii le are și Franța, cu toate că  obține mai mult de două treimi din energia electrică din energie nucleară – ceea ce îi conferă cele mai mici emisii din orice economie europeană.

Președintele Emmanuel Macron își respectă promisiunea de a reduce cota nucleară în mixul de energie la 50% până în 2035.

Suedia, unde  centralele nucleare generează acum 42% din energia electrică, urmărește la rândul ei reducerea acestui sector.

În Spania, guvernul socialist a anunțat în 2019 că va opri șapte reactoare nucleare ale țării între 2025 și 2035, cu scopul de a se baza pe deplin pe surse regenerabile până la mijlocul secolului.

Dar Europa are și apărători ai energiei nucleare –Slovenia și Finlanda(una dintre cele mai ecologice țări) construiesc noi centrale, iar Republica Cehă, Polonia, Ungaria, Bulgaria și România au planuri nucleare în diferite etape de pregătire.

Ultimele stiri

  • Gabriela Firea, a doua scrisoare deschisă către Nicușor Dan: „Domnule primar, sunteți serios?”
  • Real Madrid, regina Europei
  • Reputația Americii, în pumnii lui Trump
  • Politica de condamnare. Cum va juca Biden cartea vinovăției lui Trump?
  • Burse, cluburi, suporteri. Cât de rentabile sunt acțiunile în fotbal?
  • Băncile globale trag alarma: reglementările ecologice, un nou tip de risc imobiliar
  • Întâlnire de gradul 3!
  • Summitul lui Zelenski, mult zgomot pentru nimic?
  • Afaceri în stil american: Big Pharma și Big Marijuana
  • Să fie primit, liberalilor! Partidele europene, susținute de donațiile companiilor americane de tehnologie
  • Exit mobile version