AcasăȘTIRI EXTERNEEuropa, disperată în prag de iarnă. Țările bogate trec la spart lemne....

Europa, disperată în prag de iarnă. Țările bogate trec la spart lemne. Dispozitive GPS în bușteni, de teama furturilor

Europa, disperată în prag de iarnă. Țările bogate trec la spart lemne. Dispozitive GPS în bușteni, de teama furturilor / Foto: printscreen

Criza energetică din Europa, declanșată de războiul dus de Rusia în Ucraina, care a redus fluxurile de gaze naturale, îi forțează pe oameni să apeleze la surse de încălzire mai ieftine, cum ar fi lemnul de foc, pe măsură ce vremea se răcește. Valabil în țări sărace ca Republica Moldova dar și în bogata Germanie.

Dar, pe măsură ce tot mai mulți își fac provizii și ard lemne, prețurile au crescut vertiginos, au fost raportate penurii, furturi și escrocherii.

Dispozitive GPS ascunse în bușteni

Silvicultorii instalează dispozitive GPS în bușteni pentru a urmări stocurile, iar temerile legate de impactul asupra mediului al creșterii poluării aerului și al tăierii copacilor sunt în creștere.

În Republica Moldova, liderii se tem că această iarnă ar putea fi devastatoare pentru mulți dintre locuitori din cauza costului ridicat al energiei electrice și termice, cu prețuri europene la gaze de aproximativ trei ori mai mari decât la începutul anului 2021, deși au scăzut de la nivelul record din august.

Cea mai săracă țară din Europa, cu aspirații pro-occidentale, dar cu o parte a teritoriului său controlat de trupele rusești, a văzut recent gigantul energetic rus Gazprom reducând livrările de gaze naturale cu 30% și amenințând cu noi reduceri, scrie AP.

Bogații europei au trecut la spart lemne

Cererea de lemn de foc nu se limitează la națiunile mai sărace, ci a crescut și în regiunile mai bogate ale Europei. Pădurile de stat din Germania, Polonia și Cehia înregistrează o cerere mult mai mare pentru cantitățile limitate de lemn de foc pe care le vând ca parte a gestionării durabile a pădurilor.

De multe ori, cererea vine de la persoane care nu au mai comandat niciodată lemne de foc, potrivit serviciului forestier din landul Hesse din sud-vestul Germaniei. De asemenea, pădurarii germani observă tot mai mulți oameni care adună lemn căzut în păduri, adesea fără să știe că acest lucru este ilegal.

Pădurile de stat din Cehia, care vând lemn doar pentru consumul casnic, au fost nevoite să limiteze cantitățile vândute persoanelor fizice pentru a preveni achizițiile speculative.

În Polonia, cererea de lemn de foc de dimensiuni mici din pădurile de stat a crescut cu 46%, iar cea de lemn de foc de dimensiuni mai mari a crescut cu 42% până la sfârșitul lunii august față de anul precedent. Acest lucru s-a întâmplat chiar înainte de toamnă, când cererea de lemn de foc este cea mai mare.

„Există, bineînțeles, un interes crescut pentru lemnul de foc în districtele forestiere, deoarece astăzi este cel mai ieftin combustibil disponibil”, a declarat Michal Gzowski, purtător de cuvânt al pădurilor de stat din Polonia. „Lemnul de foc este probabil cel mai ieftin material de încălzire din țările UE”. El a spus că furtul de lemn de foc, care a existat întotdeauna într-o anumită măsură, este în creștere.

Încep furturile și escrocheriile

Pentru a descuraja furtul, departamentul forestier din landul german Renania de Nord-Westfalia experimentează ascunderea dispozitivelor de urmărire GPS în bușteni, a declarat purtătoarea de cuvânt Nicole Fiegler.

Nu a existat o creștere bruscă de furturi la scară largă, dar recentele măriri de preț au stârnit temeri din partea micilor deținători de parcele forestiere, care s-ar putea confrunta cu pierderi majore în caz de furturi. Silvicultorii din regiunea învecinată Hesse folosesc dispozitive de urmărire GPS din 2013 și spun că au reușit să rezolve mai multe cazuri furturi în acest fel.

Săptămâna trecută, poliția austriacă a avertizat cu privire la o creștere semnificativă a numărului de escroci care pretind că vând online lemn de foc și peleți de lemn, în timp ce mai multe companii din întreaga țară au fost percheziționate sub suspiciunea că s-au implicat în manipularea prețurilor.

De asemenea, Germnaia avertizează cumpărătorii să se ferească de vânzătorii falși care cer plata în avans și apoi dispar.

Prețurile explodează în sobe

Agenția de statistică din Germania spune că prețurile pentru lemnul de foc și peleții fabricați din rumeguș care pot fi folosiți la încălzirea centrală a locuințelor au crescut cu peste 85% în august față de anul precedent.

Prețul peleților pe tonă a scăzut cu 2,6% în octombrie, dar rămâne cu aproape 200% mai mare decât în urmă cu un an. Chiar și așa, încălzirea cu peleți este mai ieftină decât gazele naturale. Gazul costă 20,9 cenți pe kilowatt-oră de căldură, în timp ce peleții costă 14,88 cenți.

În Marea Britanie, prețurile la lemnele de foc sunt, de asemenea, în creștere. „Am văzut o creștere masivă a cererii”, pe măsură ce costurile energiei cresc, a declarat Nic Snell, directorul general al Certainly Wood, care se prezintă ca fiind cel mai mare furnizor de lemn de foc din Marea Britanie, vânzând aproximativ 20.000 de tone de lemn pe an.

Snell a estimat că lemnul de esență tare uscat este cu 15% până la 20% mai scump decât anul trecut și „ar putea deveni și mai scump pe măsură ce vremea se răcește”.

În Danemarca, cererea de sobe cu lemne crește odată cu cererea de lemn de foc. Site-ul danez de vânzări DBA a declarat că căutările de peleți au explodat, cu peste 1.300% în ultimul an.

author avatar
Tudor Borcea