AcasăȘTIRI EXTERNEEuropa are de învățat de la SUA despre confidențialitate

Europa are de învățat de la SUA despre confidențialitate

Europa susține regulile sale de protecție a datelor drept  “standardul de aur”. Dar când vine vorba de aplicare, este mult în urma americanilor.

Din mai 2018 – când au intrat în vigoare noile reguli ale Uniunii Europene în materie de protecție a datelor – SUA au aplicat amenzi de confidențialitate de aproape 6 miliarde USD, inclusiv penalități grele pentru unele dintre cele mai mari nume din domeniul tehnologiei. Acest lucru revine Comisiei federale pentru comerț(FTC), autorității de reglementare americane însărcinate cu aplicarea regulilor de confidențialitate ale țării, precum și un portofoliu de alte puteri care include protecția consumatorilor și sancțiunile antitrust. Între timp, blocul european a colectat doar 329,8 milioane de dolari, relatează Politico. „Această narațiune pe care Europa o conduce cu mult înainte de SUA este ridicolă. UE are confidențialitate pe cărți, dar SUA are multă confidențialitate pe teren „, a declarat Omer Tene, vicepreședinte al Asociației Internaționale a Profesioniștilor în Confidențialitate (IAPP). Statisticile susțin evaluarea sa. FTC a taxat Facebook cu 5 miliarde de dolari  în 2019 pentru rolul său în scandalul Cambridge Analytica – cea mai mare amendă de până acum. Prin comparație, cea mai mare amendă de confidențialitate emisă în UE este de 50 de milioane EUR – de către autoritatea de reglementare franceză –   împotriva Google pentru că nu a obținut consimțământul suficient al utilizatorului atunci când afișează anunțuri direcționate. Și lista sancțiunilor FTC este mai mare. YouTube a plătit 170 de milioane de dolari în 2019  pentru încălcarea confidențialității copiilor, iar Equifax, compania care verifică creditele, a fost amendată cu 575 de milioane de dolari  în același an pentru o încălcare a datelor la nivel național. Chiar și aplicația deținută de chinezi TikTok a fost taxată cu 5,7 milioane de dolari pentru colectarea ilegală de informații online pentru copii.

UE  a acționat târziu: o serie de investigații cu privire la Apple, Facebook și Google sunt în desfășurare în întregul bloc. WhatsApp este pregătită  pentru o amendă de confidențialitate cuprinsă între 30 și 50 de milioane de euro de la agenția de protecție a datelor din Irlanda, într-o decizie așteptată până la sfârșitul verii. Într-un caz de la începutul acestui an, Federal Trade Commison a forțat o companie de recunoaștere facială să șteargă nu numai datele de instruire, cum ar fi fotografiile și videoclipurile, ci și „încorporările feței”, un termen tehnic pentru caracteristicile utilizate pentru recunoașterea facială, precum și algoritmi și modele utilizate.Cazul a fost lăudat în toată Europa, expertul olandez în domeniul confidențialității, Mireille Hildebrandt, a spus că ar putea fi un moment important în abordarea tehnologiei invazive – și un apel de trezire către propriile autorități de confidențialitate ale celor 27 de țări UE.

author avatar
Radu Jacotă Redactor