AcasăȘTIRI EXTERNEEuropa "arde" şi baba se piaptănă! Vladimir Putin și Aleksandr Lukaşenko fac...

Europa „arde” şi baba se piaptănă! Vladimir Putin și Aleksandr Lukaşenko fac o baie în mare! (VIDEO)

Vladimir-Putin-si-Aleksandr-LukasenkoEuropa "arde" şi baba se piaptănă! Vladimir Putin și Aleksandr Lukaşenko fac o baie în mare!

Vladimir Putin îşi afişează susţinerea faţă de Aleksandr Lukaşenko, în urma unor critici occidentale dure şi unor măsuri adoptate de Uniunea Europeană (UE) împotriva Minskului, după deturnarea unuiavion de linie cu scopul arestării unui opozant al liderului belarus care se afla la bord.

Putin abia îl aştepta pe omologul lui din Belarus, pe care l-a primit la Soci, pe malul Mării Negre, într-o întâlnire prevăzută înaintea de interceptarea unui avion Boeing aparţinând Ryanair duminică, de către Belarus, acuzat de de către europeni de ”piraterie” aeriană.

Putin l-a întrebat de Lukaşenko de avionul deturnat

Lukaşenko l-a asigurat pe omologul său că îi va arăta documente confidenţiale cu privire la incidentul de duminică, prin care să înţeleagă cum s-au desfăşurat faptele în realitate.

Există mereu cineva care ne face probleme. Îi cunoaşteţi, vă voi informa”, i-a spus liderul de la Minsk lui Putin. ”Am adus documente pentru ca să înţelegeţi ce se întâmplă. Este o tentativă de destabilizare ca în august”, a apreciat el.

Zâmbind şi aparent destins, Vladimir Putin i-a propus oaspetelui său o baie în mare, pe care Alekandr Lukaşenko a acceptat-o.

Ce s-a întâmplat la Minsk?

Bloggerul şi opozantul Roman Protasevici, un contestatar al lui Lukaşenko, se afla la bordul avionului interceptat sub pretextul unei false alarme cu bombă. A şi fost arestat în această escală forţată la Minsk, împreună cu partenera sa rusă.

Cei doi tineri se află în detenţie, iar Roman Protasevici, acuzat de organizarea unor ”tulburări în masă” riscă 15 ani de închisoare.

Rusia şi Belarus, în armonie

Rusia şi Belarusul, care fac deja parte în mod oficial dintr-o ”uniune”, negociază de mai mulţi ani o integrare mai puternică. Putin i-a spus lui Lukaşenko că vor continua să construiască această uniune a ţărilor lor, însă cu o constanţă şi nu în pripă, dar în mod discret.

Svetlana Tihanovskaia, şi ea opozantă a lui Lukaşenko, a anunţat vineri, într-o vizită în Olanda, că manifestaţiile urmează să se reia şi că o grevă naţională urmează să denunţe arestarea lui Roman Protasevici.

author avatar
Andrei Ștefan