AcasăȘTIRI EXTERNEEuropa arde, se iau măsuri extreme. Avioanele militare, transformate în bombardiere de...

Europa arde, se iau măsuri extreme. Avioanele militare, transformate în bombardiere de apă

Europa arde, se iau măsuri extreme. Avioanele militare, transformate în bombardiere de apă / Foto: Facebook

Compania aeronautică Airbus a efectuat teste pentru a transforma avionul de transport militar A400M într-un bombardier de apă cu ajutorul unor rezervoare detașabile. Acest lucru ar oferi o soluție de rezervă pentru resursele aeriene existente în fața incendiilor de vară din Europa.

Campania de testare a avut loc săptămâna trecută în Spania. Un A400M a aruncat 20 de tone de apă în mai puțin de zece secunde, în timp ce zbura la o altitudine de 45 de metri, a anunțat marți, producătorul de aeronave într-un comunicat.

Presiune pe resursele anti-incendiu în toată Europa

Pentru a face acest lucru, două rezervoare, fiecare cu o capacitate de zece tone, sunt instalate în imensa cală de marfă a aeronavei, conectate la două țevi uriașe care ies prin rampa din spate a aeronavei. Acest kit „nu necesită nicio modificare a aeronavei și, prin urmare, este interschimbabil cu toate aeronavele din flota A400M”, potrivit Airbus, care a lansat proiectul în urmă cu nouă luni.

În timp ce creșterea numărului de incendii de pădure de la începutul verii a pus sub presiune resursele europene de combatere a incendiilor, Airbus consideră că acest kit detașabil, care ar putea fi împărțit între țările europene, este un accesoriu util în viitor. „Obiectivul nu este de a concura cu avioanele Canadair, ci de a le completa”, a declarat Jean-Brice Dumont, vicepreședinte responsabil cu avioanele militare la Airbus, scrie RFI.

Canadair are o capacitate de 6.000 de litri de apă – de trei ori mai puțin decât A400M – dar poate să se realimenteze pe un lac. A400M trebuie să se întoarcă la sol pentru a încărca rezervoarele. Aeronava este folosită în mod tradițional pentru transportul de mărfuri, trupe, parașutarea parașutiștilor sau realimentarea în zbor. A400M este calificat pentru zborul pe timp de noapte, iar Airbus îl va testa în aceste condiții pentru misiunea de bombardier de apă, o misiune pe care Canadair nu o poate îndeplini noaptea.

Airbus A400M echipează forțele aeriene ale mai multor țări europene: Franța (18 avioane livrate din 50 comandate), Spania (13 din 27), Germania (37 din 50), Belgia (6 din 7), Luxemburg (1), precum și Turcia (10 avioane în serviciu) și Marea Britanie (20 de avioane).

author avatar
Tudor Borcea
177 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger