AcasăȘTIRI EXTERNEEuropa își cumpără 60% din armament din afara UE / Datori vânduți...

Europa își cumpără 60% din armament din afara UE / Datori vânduți SUA

Europa își cumpără 60% din armament din afara UE / Datori vânduți SUA

Europa are armate care, cu siguranță, devin mai puternice, dar care au dificultăți să cumpere tocmai echipamentele pe care le proiectează. Războiul din Ucraina a fost un șoc pentru europeni, unii dintre ei și-au dat seama în sfârșit de slăbiciunile armatelor lor. Dar această nepregătire pentru conflicte de mare intensitate nu a început la 24 februarie.

De 15 ani, NATO și americanii cer o creștere a bugetelor militare europene pentru a îmbunătăți nivelul de echipare și pregătire a forțelor armate europene.

Apărarea UE, cu arme din SUA

Membrii UE, mult timp fundamental reticenți în a acorda mai multe resurse armatelor lor, au pus în față conceptul de „Europă a apărării”, lăudând capacitățile bazei lor tehnologice și industriale de apărare (BTID) de a produce echipamente moderne și adecvate pentru a fi utilizate în cadrul forțelor europene.

Cu toate acestea, Comisia Europeană și Agenția Europeană de Apărare recunosc că, între 2007 și 2016, aproape două treimi din achizițiile europene de arme au fost făcute în afara UE, în principal din SUA. Din 2018 și de la lansarea programului ERIP, care permite fostelor țări ale Pactului de la Varșovia să se reechipare cu arme occidentale, tendința s-a intensificat chiar și mai mult, cu achiziții masive de avioane F-35, vehicule blindate, rachete și, mai recent, artilerie de fabricație americană.

Deși există în prezent un consens cu privire la necesitatea urgentă de a înarma mai bine soldații europeni și de a dezvolta o capacitate industrială de apărare și mai puternică și mai coerentă, nu există unanimitate în ceea ce privește achizițiile fabricate în Europa. Natura eterogenă a parcurilor de echipamente este o dovadă în acest sens, scrie Ouest-France.

Prin urmare, Comisia Europeană și Agenția Europeană de Apărare intenționează să ajute statele membre să investească împreună, mai bine și într-un mod european. În toamnă, Comisia va lansa un Program european de investiții în domeniul apărării (EDIP) pentru a dezvolta consorții care să proiecteze și să producă în colaborare armament care va fi scutit de TVA.

Toate aceste măsuri vor fi în primul rând în beneficiul cercetării și dezvoltării (R&D) a producătorilor de echipamente și vor contribui la susținerea a aproximativ 200 000 de locuri de muncă directe în acest sector (și 315 000 de locuri de muncă indirecte). Dar fără angajamente ferme din partea țărilor de a cumpăra, de preferință în comun, armament fabricat în Europa, aceste măsuri, ca și cele care există deja, nu vor face nimic pentru a reduce slăbiciunile structurale ale apărării europene.

author avatar
Tudor Borcea
250 afisari

2 COMENTARII

  1. Tancuri: Leo, LeClerc, Ariete. De ce nu TR85M1
    Avioane: Eurofighter Typhoon, Rafale, SAAB
    ATGM, AA, SA, ….
    UE n-ar trebui să importe nimic.

  2. UE este sluga drogatilor de peste Atlantic care executa ordinele Diavolului nesatul de bani

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger