AcasăȘTIRI EXTERNEEuropa a picat primul test de economisire a energiei

Europa a picat primul test de economisire a energiei

În ciuda importurilor puternice de GNL pentru a înlocui transporturile rusești, Europa trebuie să reducă consumul de gaze – cu mult – dacă are de gând să treacă peste iarnă.

Comisia Europeană a sugerat o reducere a cererii cu 10%-15%. Germania și alte câteva țări, care în trecut se bazau în mod semnificativ pe gazul rusesc, trebuie să reducă și mai mult consumul, cu până la 20%.

Indiferent de cât de aspră devine iarna, Europa trebuie să consume mai puțin gaz decât în 2021. Și mai puțin decât media pe ultimii cinci ani. În ultimele patru săptămâni, guvernele europene au intervenit pentru a plafona facturile la utilități, reducând astfel impactul prețurilor, dar nu și-au dublat mesajele publice privind economisirea.

În ultimul său raport, preluat de AFP,  Agenţia Internaţională a Energiei (IEA)  a avertizat că Europa se confruntă cu un „risc fără precedent” la adresa livrărilor de gaze naturale în cursul acestei ierni. Țările UE vor trebui să reducă consumul de gaze cu 13%, în cazul în care Rusia opreşte complet livrările.

O mare parte din această reducere este de așteptat să vină din comportamentul consumatorilor, sectorului industrial și firmelor de utilități.

Un alt risc menţionat în raportul IEA este o iarnă târzie, care ar fi una deosebit de dificilă pentru că depozitele de gaze subterane funcţionează mai lent la finele sezonului: există o cantitate mai mică de gaze şi o presiune mai redusă în depozitele subterane.

UE şi-a umplut deja depozitele de gaze până la 88% din capacitate, depăşindu-şi obiectivul de 80% înainte de venirea iernii. IEA pleacă de la ipoteza că va fi nevoie de un grad de umplere de 90%, dacă Rusia va decide să oprească complet livrările de gaze spre Europa.

Fără o reducere a consumului de gaze şi în eventualitatea unei opriri complete a livrărilor ruseşti începând din noiembrie, gradul de umplere a depozitelor ar putea coborî până la 5%. Chiar și în cazul unor importuri de gaze lichefiate, procentul va rămâne mai mic de 20%.

Perspectivele actuale ale Centrului European pentru prognoze meteorologice pe termen mediu sugerează că luna octombrie, în ansamblu, va fi în mare parte în conformitate cu media pe 30 de ani.

Până pe 25 octombrie, temperaturile medii din nord-vest scad de obicei sub 10 grade Celsius, ceea ce crește consumul de încălzire. Așadar, Europa are la dispoziție doar câteva zile prețioase până atunci pentru a transmite mesajul de economisire a gazelor. Nu vrea să pice următorul examen.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
705 afisari

2 COMENTARII

  1. Nu stiam ca euSS are mentalitate de japomez care isi face harakiri.

    In loc sa redeschida centralele pe carbune astia ne baga in Evul Mediu

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger