AcasăȘTIRI EXTERNEEuro n-are mușchi să lupte cu scumpirile

Euro n-are mușchi să lupte cu scumpirile

Slăbiciunea actuală a monedei euro pe pieţele valutare ar putea complica eforturile Băncii Centrale Europene (BCE) de a-şi atinge obiectivul de control al inflaţiei, a declarat luni Francois Villeroy de Galhau, guvernatorul Băncii Franței.

Moneda unică europeană a scăzut recent la cel mai mic nivel față de dolar de la începutul anului 2017, ca reacție la înăsprirea monetară mai agresivă din Statele Unite decât în ​​Uniunea Europeană.

Această slăbiciune a euro crește costul produselor și materiilor prime exprimate în dolari, precum petrolul și materiile prime, accentuând presiunile inflaționiste.

“Vom monitoriza îndeaproape evoluția cursului de schimb efectiv, ca factor important în inflație. Un euro prea slab ar fi împotriva obiectivului nostru de stabilitate a prețurilor”,  a precizat Villeroy de Galhau în cadrul unei conferințe la Banque de France.

Având în vedere că inflația din zona euro a atins niveluri record, BCE a indicat că este posibil să majoreze ratele dobânzii cheie în luna iulie.

Pieţele au început deja să ia în calcul o majorare a costului creditului cu 85 de puncte de bază în acest an, ceea ce ar însemna mai mult de trei majorări de câte 25 de puncte de bază fiecare, ceea ce ar permite ca dobânda la depozite, care în prezent este la minus 0,5%, să revină în teritoriu pozitiv pentru prima dată după 2014.

Rata anuală a inflaţiei a crescut până la 7,5% în aprilie, de la 7,4% în martie. Este un nivel record pentru zona euro şi depăşeşte cu mult obiectivul ţintă al BCE de 2%.

Francois Villeroy de Galhau, membru al consiliului guvernatorilor BCE, a menționat că se așteaptă la o ședință „decisivă” în iunie privind creșterea ratelor și la o „vară activă” pentru politica monetară.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
280 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger