AcasăȘTIRI EXTERNE„Etapă decisivă” a unui program SUA de rachetă hipersonică

„Etapă decisivă” a unui program SUA de rachetă hipersonică

„Etapă decisivă” a unui program SUA de rachetă hipersonică

Rămânând în spatele Rusiei și Chinei în cursa armamentului hipersonic, când au început programul lor „Conventional Prompt Global Strike”, lansat la începutul anilor 2000, Statele Unite au mai multe proiecte pentru a câștiga teren în fața concurenților lor strategici.

Astfel, Pentagonul desfășoară mai multe programe simultan, cu diferite grade de succes. Dacă „Common Hypersonic Glide Body” , program comun armatei SUA și marinei SUA, constă în dezvoltarea unui planor hipersonic, își urmează cursul după un prim test de succes în martie 2020, acest lucru nu este cazul cu programul Air Launched Rapid Response Weapon.

Concepută în laboratoarele DARPA

Dezvoltată de Lockheed-Martin în baza unui contract de 480 de milioane de dolari, această armă hipersonică destinată Forțelor Aeriene SUA a suferit deja două eșecuri în timpul ultimelor sale teste.

Un al treilea program, desfășurat sub egida DARPA, agenția de cercetare a Pentagonului, proiectul „Hypersonic Air-breath Weapon Concept” (HAWC) , își propune să dezvolte o rachetă hipersonică propulsată de un statoreactor cu combustie supersonică (sau scramjet, furnizat de Northrop Grumman).

Pentru acest proiect, DARPA nu a început de la zero, deoarece a reușit să se bazeze pe munca făcută în programele anterioare, cum ar fi lansatorul orbital X-30, X-43 Scramjet (NASA) care a putut zbura la o viteză de Mach 9,6 în 2004, sau Boeing X-51 Waverider care, în 2013, parcursese aproape 430 km zburând cu la Mach 5.1.

Cu toate acestea, dezvoltarea acestei rachete hipersonice a fost întârziată, din cauza „problemelor tehnice” nespecificate. Și un prim test de zbor, care ar fi trebuit să aibă loc la sfârșitul anului 2020, a fost amânat.

În cele din urmă, la 27 septembrie, DARPA a anunțat succesul primului zbor al variantei de rachete HAWC dezvoltat de tandemul Raytheon / Northrop Grumman, ca parte a unui test realizat cu concursul US Air Force și US Navy, scrie Opex 360.

În detaliu, testul a prevăzut mai multe secvențe: integrarea rachetei pe un bombardier (al cărui tip nu a fost specificat, dar este probabil că a fost solicitat un B-52H), lansare, separarea de avion, aprinderea propulsorului, tracțiune, separare propulsor, aprindere scramjet și zbor de croazieră. „Toate obiectivele principale au fost atinse”, a spus DARPA.

Un sistem abordabil pe termen scurt

„Acest test reușit al HAWC  este punctul culminant al anilor de parteneriat de succes între guvern și industrie, unde o singură echipă motivată a atins un obiectiv extrem de ambițios printr-o colaborare intensă”, a declarat Andrew Knoedler, managerul acestui program în cadrul DARPA.

Cu toate acestea, mai e de lucrat pentru ca HAWC să devină operațională. Dar, după cum a subliniat Colin Whelan, unul dintre directorii Raytheon Missiles & Defense, acest zbor „istoric” deschide „calea către un sistem hipersonic cu rază mare de acțiune, abordabil pe termen scurt, pentru a consolida securitatea” Statelor Unite.

author avatar
Tudor Borcea
146 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger