AcasăȘTIRI EXTERNEEstul Ucrainei și echilibrul puterii în Marea Neagră

Estul Ucrainei și echilibrul puterii în Marea Neagră

Estul Ucrainei și echilibrul puterii în Marea Neagră. Deteriorarea actuală a oricărei speranțe de durată privind „încetarea focului” în regiunile Donbas și Luhansk a readus în prim-planul atenției mass-media lungul conflict mocnit. Dar nu este numai atât… S-a ivit și o oportunitate pentru ca unii rivali geopolitici din regiune să profite de situație pentru propriul lor beneficiu. Este vorba despre jocul periculos pe care îl face Turcia lui Erdogan. „Sultanul” merge la două capete, conștient că are câștigat indiferent de direcția în care se îndreaptă lucrurile.

Între timp, Federația Rusă a răspuns comunității internaționale că este pe deplin pregătită ca, la nevoie, să declanșeze încă o campanie militară pentru a rezolva impasul din estul Ucrainei. O anexare a Donbasului, pe modelul Peninsulei Crimeea, nu trebuie înlăturată.

Escaladarea conflictului din estul Ucrainei. Pe scurt

Pe 29 Martie, Rada supremă a Ucrainei (Parlamentul) a adoptat oficial Rezoluția nr. 5312. În ea apare o diferență clară față de „Acordul de la Minsk”; în primul rând, Rusia este etichetată ca agresor și partea responsabilă pentru conflictul din estul țării. După numai câteva zile, forțele armate ucrainene au început să mute cantități mari de echipamente grele și materiale de luptă până la linia de contact cu Dobasul, avansând unele unități în zona demilitarizată. În paralel, președintele Zelensky a lansat apeluri publice pentru sprijin din partea NATO, a Marii Britanii și a SUA, în particular.

Imediat, Kremlinul a răspuns avertizând Kievul că ar face bine să detensioneze situația; în același timp, Putin a ordonat desfășurarea unor masive unități armate de-a lungul frontierei de sud-est cu Ucraina.

Erdogan a arestat șefii Armatei! 10 amirali, încătușați!

Aproape concomitent, la Ankara se petreceau lucruri interesante. Peste 100 de foști ofițeri de Marină semnau o scrisoare prin care criticau deciziile lui Erdogan și îi cereau să mențină angajamentul Turciei cu privire la Convenția de la Montreux. A doua zi, „Sultanul” ordona arestarea a 10 foști amirali, iar în presa loială apăreau articole despre cum ofițerii de rang înalt plănuiau o nouă lovitură de stat!

Această poveste a fost ascunsă cu grijă de mass-media mainstream. De ce? Pentru că incidentul cu pricina a fost creat, de fapt, un plan diplomatic pus la cale de echipa lui Erdogan! Iar momentul declanșării sale, în strânsă legătură cu evoluțiile din Ucraina, nu este unul întâmplător. Și de care NATO nu este străină, în mod cert.

Marea Neagră, lac rusesc? Poate, dar pontonul e la turci!

De fapt, însuși Recep Tayyip Erdogan a făcut o serie de declarații cu privire la disponibilitatea administrației sale de a reevalua poziția Turciei cu privire la „Convenția Montreux”. Ar trebui revizuită sau abandonată?

Regimul Strâmtorilor Bosfor și Dardanele a fost adoptat în 1936, la Montreux, Elveția. Convenția guvernează circulația traficului comercial și militar prin cele două strâmtori. Turcia a obținut o victorie uiriașă – are dreptul de a închide această rută oricărui beligerant al Turciei, în timp de război! Mai important, a redus la minimum capacitatea oricărei națiuni al cărei teritoriu nu se învecinează cu Marea Neagră de a tranzita cantități semnificative de nave de război navale în Marea Neagră!

Și aici se pregătește să lovească Erdogan. Pentru cine nu înțelege: dacă Turcia închide Bosfor și Dardanele, mișcările submarinelor nucleare rusești din Marea Mediterană primesc o lovitură teribilă! Moscova are nevoie de această ieșire pentru a ajunge la Tartus și Latakya, cele două porturi din Siria în care își ține flota din Mediterană!

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
491 afisari

1 COMENTARIU

  1. Dupa cum involueaza lucrurile, e tot mai clar ca in Ucraina, razboiul va incepe in noaptea de Sf. Pasti.
    Turcia va fi „dizolvata” , iar terorismul libian promovat si sustinut in ascuns de Turcia pt. a lovi in toata Europa va fi ultimul rau de care Europa va avea parte inainte de disparitia statului turc.
    Turcia va juca „ruleta ruseasca” in privinta stramtorilor, acest lucru determinand sfarsitul istoriei pt. acest stat.
    Dar,… vom trai si vom vedea. Incepand cu saptamana viitoare, din cate se pare.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger