AcasăȘTIRI EXTERNEEstonia cumpără din SUA lansatoare de rachete HIMARS. Vecina Rusiei își majorează...

Estonia cumpără din SUA lansatoare de rachete HIMARS. Vecina Rusiei își majorează cheltuielile de apărare

Estonia, țară vecină Rusiei, a semnat un contract pentru achiziționarea de sisteme americane de lansatoare de rachete HIMARS, contract în valoare de 200 de milioane de dolari. Anunțul a fost făcut, sâmbătă, de  Centrul Estonian pentru Investiții în Apărare (ECDI).

Magnus-Valdemar Saar, directorul general al ECDI, a semnat vineri acordul cu Defense Security Cooperation Agency (DSCA), o agenție a Pentagonului, pentru a îmbunătăți „capacitatea de foc indirect” (adică asupra țintelor care nu sunt vizibile pentru operatorul bateriei) a forțelor estoniene, se arată într-un comunicat.

Cea mai importantă achiziție făcută de Tallinn

Sistemul HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) a fost oferit de SUA Ucrainei, consolidându-i efectiv puterea de foc în fața invaziei rusești lansate în luna februarie.

După 24 februarie, Estonia, țară vecină Rusiei și membru NATO, și-a majorat cheltuielile pentru apărare. Lucru valabil și pentru celelalte două țări baltice, Lituania și Letonia, dar și pentru Polonia.

Aceasta este cea mai importantă achiziție de armament făcută vreodată de Estonia. În cadrul contractului, partea estoniană va furniza muniție, precum și soluții de comunicare, instruire, logistică și ciclu de viață, a declarat Ramil Lipp, șeful departamentului de armament din cadrul ECDI, informează Le Figaro.

Sistemele de rachete comandate de Tallinn – numărul lor exact nu a fost comunicat – sunt de diferite tipuri, cu raze de acțiune cuprinse între 70 și 300 km. Acestea vor fi livrate începând cu anul 2024.

În noiembrie, Lituania și-a anunțat intenția de a cumpăra opt baterii HIMARS pentru 495 de milioane de dolari.

author avatar
Tudor Borcea