AcasăȘTIRI EXTERNEEste Rusia implicată în Brexitul din 2016?

Este Rusia implicată în Brexitul din 2016?

Raportul Rusiei dezvăluie că guvernul britanic nu a reușit să investigheze interferențele de la Kremlin.

Comitetul pentru Informații și Securitate publică concluzii  întârziate despre influența Rusiei asupra politicii britanice.

Guvernul britanic și Serviciul Secret de Informații nu au reușit să pregătească sau să efectueze nicio evaluare adecvată a încercărilor de la Kremlin de a interfera cu Brexitul din 2016, potrivit raportului întârziat de Rusia.

Concluzia incriminatoare este cuprinsă în documentul de 50 de pagini al Comitetului de Informații și Securitate al Parlamentului, care a declarat că miniștrii „nu au văzut sau nu au căutat dovezi de succes în procesele democratice din Marea Britanie”.

Comitetul care examinează activitatea spioniilor din Marea Britanie, a declarat: „Nu ni s-a oferit nicio evaluare postreferendum privind tentativele de interferență ale Rusiei”, acesta fiind un răspuns diferit față de cel dat de Statele Unite ale Americii.

Membrii comisiei au spus că nu pot concluziona dacă Kremlinul a intervenit sau nu cu succes în votul Brexit, deoarece nu s-au făcut eforturi pentru a afla acest lucru.

Studiile disponibile publicului au arătat „preponderența poveștilor pro-Brexit sau anti-UE” pe canalele Russia Today și Sputnik TV la momentul votării și „utilizarea programelor de tip BOTS” pe Twitter, ca dovadă a încercării rusești de a influența procesul.

Membrii comisiei s-au plâns că, atunci când au solicitat dovezi scrise de la MI5( Serviciile Secrete din Marea Britanie) la începutul anchetei, agenția internă de spionaj „a furnizat inițial doar șase linii de text”, fapt criticat de comitet.

Există „comentarii credibile din surse publice” potrivit cărora Rusia a intervenit în „campanii de influență” referitoare la referendumul de independență din Scoția din anul 2014, dar, în ciuda acestui fapt, nu s-a depus niciun efort pentru a analiza amenințarea Kremlinului pentru democrația britanică decât după votul Brexit. Printre alte implicări ale Rusiei s-au aflat e-mailurile piratate ale unui partid democrat în luna iulie 2016.

În fața încercărilor rusești de a încerca să perturbe și să influențeze alegerile britanice, comitetul a concluzionat că „a fost surprinzător de greu să stabilim cine își asumă responsabilitatea  și pentru ce”.

author avatar
Nicoleta-Mirela Pirvu
148 afisari

1 COMENTARIU

  1. Dupa ce s-a intamplat in razboiul 2, parerea mea e ca Rusa ca si Sua isi doreste o Europa Unita si nu divizata. Dar pot fi state care isi doresc divizarea. Pot fi din Orient, China sau pot fi fundatii obscure marxist – sorosiste deosebit de bogate care doresc inapoierea continentului nostru. Rusia ca orice stat European are pretentii economice, dar nu Rusia a votat un referendum declarat valid.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger