AcasăȘTIRI EXTERNEEste oficial. Lumea se îndreaptă către apocalipsa nucleară. Cel mai recent raport...

Este oficial. Lumea se îndreaptă către apocalipsa nucleară. Cel mai recent raport a fost publicat

Este oficial. Lumea se îndreaptă către apocalipsa nucleară. Cel mai recent raport a fost publicat

Lumea se îndreaptă spre o nouă eră a reînarmării nucleare. După 35 de ani de declin, se așteaptă ca numărul de arme nucleare din lume să crească din nou în următorul deceniu, potrivit unui raport de referință publicat luni.

La începutul anului 2022, cele nouă națiuni care dețin arme nucleare (Rusia, SUA, Marea Britanie, Franța, China, India, Pakistan, Israel și Coreea de Nord) dețineau 12.705 focoase nucleare, cu 375 mai puține decât la începutul anului 2021, potrivit estimărilor Institutului Internațional de Cercetare pentru Pace de la Stockholm (Sipri).

Rusia și SUA, 90% din arsenalul nuclear mondial

De la maximul istoric din 1986 (peste 70.000 de focoase), acest total a fost împărțit de mai mult de cinci ori, pe măsură ce uriașele arsenale rusești și americane construite în timpul Războiului Rece au scăzut constant. Moscova și Washingtonul controlează împreună 90% din arsenalul nuclear mondial.

Dar această eră a dezarmării se apropie cu siguranță de sfârșit, iar riscul de escaladare nucleară este acum la cel mai ridicat nivel din perioada de după Războiul Rece, potrivit raportului realizat de centrul de cercetare suedez.

„În curând vom ajunge la un punct în care, pentru prima dată de la sfârșitul Războiului Rece, numărul de arme nucleare din lume ar putea începe să crească, ceea ce reprezintă un fenomen cu adevărat periculos”, a declarat Matt Korda, unul dintre coautorii lucrării, scrie Le Point.

După declinul „marginal” de anul trecut, se așteaptă ca arsenalul global să înceapă să crească din nou „în următorul deceniu”, potrivit  Sipri. Războiul din Ucraina a dus la mai multe referiri explicite ale președintelui rus Vladimir Putin la utilizarea armelor nucleare, iar mai multe țări, precum China și Marea Britanie, au oficial sau neoficial planuri de modernizare sau de extindere a arsenalelor lor, a precizat institutul.

„Va fi foarte dificil să facem progrese în domeniul dezarmării în următorii ani din cauza acestui război și a modului în care Putin vorbește despre armele sale nucleare”, a declarat Korda. Pentru el, aceste declarații îngrijorătoare „determină multe dintre celelalte puteri nucleare să își regândească propriile strategii nucleare”.

Pericol din Coreea de Sud

În pofida intrării în vigoare a tratatului de interzicere a armelor nucleare la începutul anului 2021, după ce a fost ratificat de peste 50 de țări, și a prelungirii cu cinci ani a tratatului ruso-american Start, contextul s-a deteriorat deja în ultimii ani, potrivit Sipri, pe fondul preocupărilor legate de programul nuclear iranian și de dezvoltarea rachetelor hipersonice, care sunt și mai greu de interceptat.

Scăderea numărului total de arme se datorează exclusiv dezmembrării focoaselor nucleare rusești și americane „scoase din uz în urmă cu mai mulți ani”. Numărul de arme considerate operaționale rămâne „relativ stabil”.

Potrivit ultimelor estimări SIPRI, Rusia este în continuare prima putere atomică din lume, cu 5 977 de focoase (-280 într-un an) desfășurate, depozitate sau în așteptarea dezmembrării la începutul anului 2022. Aproape 1.600 dintre acestea ar fi operaționale, potrivit Institutului.

Statele Unite au 5.428 de focoase (-120), dar cu mai multe arme desfășurate (1.750). Urmează China (350), Franța (290), Marea Britanie (225), Pakistan (165), India (160) și Israel (90), singura dintre cele nouă puteri care nu recunoaște oficial că deține arme nucleare. În ceea ce privește Coreea de Nord, SIPRI estimează pentru prima dată că regimul comunist al lui Kim Jong-Un a adunat 20 de focoase nucleare. Phenian are suficient material fisionabil pentru a produce aproximativ 50.

„Creștere substanțială” a arsenalului Chinei

În ciuda declarațiilor diplomatice, „toate statele înarmate nuclear își măresc sau își modernizează arsenalele și majoritatea își înăspresc retorica nucleară și rolul armelor nucleare în strategiile lor militare”, potrivit Sipri.

„În China, o creștere substanțială a arsenalului nuclear este în curs de desfășurare, imaginile din satelit indicând construcția a peste 300 de noi silozuri de rachete”, a precizat institutul. Potrivit Pentagonului, Beijingul ar putea avea 700 de focoase până în 2027.

Marea Britanie a anunțat anul trecut că ridică plafonul arsenalului său nuclear și a decis să nu mai dezvăluie numărul de arme operaționale. Franța a lansat un nou program de submarine nucleare în 2021, iar India, Pakistanul și Israelul par, de asemenea, să își dezvolte arsenalele, potrivit Sipri.

author avatar
Tudor Borcea