AcasăȘTIRI EXTERNEEste oficial de la Bruxelles: Economia UE intră în recesiune. Inflație record...

Este oficial de la Bruxelles: Economia UE intră în recesiune. Inflație record în zona euro

Este oficial de la Bruxelles: Economia UE intră în recesiune. Inflație record în zona euro / Foto: printscreen

Bruxelles-ul își majorează puternic prognoza pentru inflația din zona euro pentru 2023, la 6,1%. Comisia Europeană a anunțat, de asemenea, vineri, că va exista o recesiune la sfârșitul anului.

Principala cauză este creșterea prețurilor la energie legată de războiul început de Rusia în Ucraina.

Economiile avansate, afectate de războiul dus de Putin

Bruxelles a emis vineri previziuni economice și mai sumbre. Comisia Europeană și-a revizuit în creștere prognoza de inflație pentru zona euro pentru 2023, până la 6,1%, față de 4% cât se aștepta anterior.

De asemenea, pentru întregul an 2022, Comisia se așteaptă ca prețurile să crească cu 8,5%, peste așteptări, față de 7,6% cât se preconiza anterior.

Noile cifre se datorează în special creșterii prețurilor la energie legate de conflictul din Ucraina, a explicat executivul european într-un comunicat.

„Incertitudinea rămâne excepțional de mare” din cauza evoluției imprevizibile a războiului, a avertizat comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni, în cadrul unei conferințe de presă, informează Le Figaro. „Riscul este în principal acela de a avea cifre și mai proaste”, a adăugat el.

Deși anticipează o revenire la creștere în primăvară, executivul de la Bruxelles a anunțat o recesiune la sfârșitul acestui an. Aceasta și-a revizuit puternic în scădere prognoza de creștere a PIB-ului pentru 2023, la doar 0,3% pentru țările din zona euro, față de 1,4% cât se preconiza anterior.

„Se așteaptă ca UE, zona euro și majoritatea țărilor membre să intre în recesiune în ultimul trimestru al acestui an”, a prezis Comisia. UE se numără printre economiile avansate cele mai afectate (de războiul din Ucraina), din cauza proximității sale geografice (…) și a dependenței sale puternice de importurile de gaze din Rusia”.

„Criza energetică erodează puterea de cumpărare a gospodăriilor și apasă asupra producției. Indicatorii de încredere au scăzut brusc”, a adăugat Comisia.

Ca urmare, „cifrele preconizate pentru 2023 sunt semnificativ mai mici pentru creștere și mai mari pentru inflație”, arată executivul UE.

author avatar
Tudor Borcea
500 afisari

8 COMENTARII

  1. Cat a tipărit bce sa le dea doar unora bani gratis pe stat acasă??? La noi nu s a dat și tot ne baga inflația lor pe gat.

  2. „slava hucraina”!!!
    NO, ACUM O SĂ LE IASĂ PE NAS! Și iarna încă nu a venit, atenție!

  3. Si ca de obicei,vinovatul de serviciu este…Putin! Ah,de n-ar fi fost acest individ ce mai ,se traia ca in Rai!Atat ca trebuia sa ne luam fiecare cate-o barca,salupa,iaht-asta dupa puterea financiara a fiecaruia-la cat lapte si miere avea sa curga prin tarile UE…

  4. Eu cred in Ursula e si puternica e si frumoasa macar daca am avea in casa fiecare o femeie ca Ursula. Una e sa stai in casa cu Ursula si alta sa dea buzna la 5 dimineara in casa diliu violatorul asasin Putin. ..

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger