AcasăȘTIRI EXTERNEEste legal ca străinii să lupte pentru Ucraina?

Este legal ca străinii să lupte pentru Ucraina?

Este legal ca străinii să lupte pentru Ucraina?

În timp ce mii de potențiali luptători din afara țării se oferă voluntari pentru a ajuta Ucraina să se apere împotriva invaziei Rusiei, unii se pot confrunta și cu consecințe legale în țările lor de origine.

Printre voluntari se numără cetățeni din Canada, Georgia, India, Japonia, Marea Britanie și SUA.

Este legal ca americanii să se ofere voluntari?

Cetăţenilor americani nu le este interzis să servească în armata unei alte ţări, se arată pe site-ul Departamentului de Stat.

A servi ca ofiţer sau a lupta contra unei ţări ce este în relaţii de pace cu SUA poate fi un motiv pentru renunţarea la cetăţenie în mod voluntar, dar precedentul Curţii Supreme afirmă că doar serviciul militar străin nu poate fi folosit pentru privarea americanilor de cetăţenie.

O lege separată din SUA care datează din 1794, Neutrality Act, interzice cetățenilor să lupte împotriva guvernelor străine în relații de pace cu Washingtonul și este pedepsită cu închisoare de până la trei ani, scrie Reuters. Legea s-ar putea aplica din punct de vedere tehnic acțiunilor militare voluntare împotriva Rusiei, dar actul normativ a fost pus foarte rar în aplicare în istoria modernă.

Dar voluntarii australieni, britanici și indieni?

Britanicii care se duc în Ucraina pentru a lupta ar putea fi puși sub acuzare la întoarcere, potrivit unui aviz de călătorie al Ministerului britanic de Externe, actualizat ultima dată miercuri.Autoritățile au refuzat să comenteze cu privire la despre ce acuzații ar putea fi vorba.

Legea britanică privind înrolarea în străinătate, actualizată ultima dată în 1870, le interzice cetățenilor să se alăture armatelor străine care luptă cu țările în relații de pace cu Marea Britanie, dar nu a fost aplicată conflictelor moderne. Ministrul de Externe al Marii Britanii și-a exprimat inițial sprijinul pentru cetățenii care se oferă voluntari să lupte în Ucraina, dar ulterior a avertizat împotriva oricărei călătorii în această țară.

Premierul australian Scott Morrison i-a îndemnat pe cetățenii țării sale să nu se alăture luptei din Ucraina, spunând că există „incertitudini” cu privire la situația juridică a combatanților civili străini.

Ministerul indian de Externe nu a răspuns unei solicitări de comentarii cu privire la legalitatea cetăţenilor indieni care s-ar alătura forţelor ucrainene

Germania a spus că nu va urmări în justiție voluntarii care se alătură ucrainenilor, iar liderii danezi și letoni au spus că le vor permite cetățenilor lor să se ofere voluntari. Ministrul canadian al Apărării, Anita Anand, a spus că voluntariatul canadienilor este „o decizie individuală”.

Ce se întâmplă cu luptătorii străini capturați ?

Dreptul internațional cere forțelor ruse să trateze luptătorii străini ca prizonieri de război, indiferent de naționalitatea lor, a spus Daphné Richemond-Barak, profesor la Școala de Guvernare, Diplomație și Strategie Lauder din Israel. Asta înseamnă că soldații ruși trebuie să ofere voluntarilor care sunt capturați mâncare, apă și tratament medical.

Un purtător de cuvânt al Ministerului rus al Apărării a declarat săptămâna trecută că „mercenarii” occidentali care luptă pentru Ucraina nu vor fi tratați ca niște combatanți legali și vor fi urmăriți penal sau mai rău, potrivit agenției de presă ruse TASS.

Deoarece voluntarii vor lupta ca membri ai armatei ucrainene, este puțin probabil ca aceștia să fie acuzați în țara lor de origine pentru acțiunile lor specifice în război, cu excepția acuzării pentru crime de război sau comportamente similare, spun experții.

 

author avatar
Tudor Borcea
465 afisari

4 COMENTARII

  1. Sunt off shore ca la occidentalii astia le place sa eludeze cica legal orice doar sa le cada bine lor!!

  2. Dar pentru Rusia, cum este?Ete legal sa lupti pt Rusia? Sau este crima de stat in rahatul MUE?

  3. Mercenarii și spionii nu beneficiază de drepturile stabilite prin convențiile de la Haga și Geneva privind dreptul războiului. După ce sunt prinși, pot fi inclusiv executați. Iar civilii sunt de asemenea la marginea legii. Orice combatant trebuie să poarte uniforma și însemnele statului de care aparține și să poarte armele pe față, nu ascunse. Nu înțeleg cum de civilii ukrainieni primesc armament ca la supa săracului. Este iresponsabilitate din partea oficialilor statului ukrainian.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger