AcasăȘTIRI EXTERNEEste cel mai abundent element chimic din lume, dar prețul lui a...

Este cel mai abundent element chimic din lume, dar prețul lui a crescut de 4 ori

Este cel mai abundent element chimic din lume, dar prețul lui a crescut de 4 ori

O situație care nu are de-a face cu pandemia Covid-19, dar cu țara de unde a plecat pandemia: China.

Siliciul este una dintre pietrele de temelie ale tehnologiei moderne. Nu întâmplător centrul nervos al inovației tehnologice americane a fost denumit Silicon Valley.

Prețul a explodat cu 300%

Acest metaloid este utilizat în special pentru a fabrica circuite integrate electronice, sau cipuri, care echipează obiecte tehnologice, dar și pentru fabricarea sticlei, a betonului sau a panourilor solare.

Din fericire, siliciul este cel mai abundent element de pe pământ, după oxigen. Acesta reprezintă 28% din scoarța terestră. Cu toate acestea, relatează Bloomberg, prețul său a explodat recent cu 300%.

Adesea, atunci când apare o lipsă globală, trebuie observant cu atenție ce se întâmplă în China pentru a o înțelege. China este de departe cel mai mare producător de siliciu și este în prezent afectată de o gravă criză energetică.

Creșterea cererii, creșterea prețurilor la cărbune și gaze, secetă care afectează barajele hidroelectrice, implementarea măsurilor împotriva încălzirii globale: cauzele sunt multiple și au perturbat complet consumul de energie electrică din China.

Prin urmare, consumul de energie de către industrii este raționalizat. În provincia Yunnan, care produce 20% din siliciul chinez, autoritățile au cerut fabricilor să încetinească producția cu 90%. Provinca Sichuan (13% din producția chineză de siliciu) este, de asemenea, supusă întreruperilor de curent.

Efect de domino

Dacă creșterea prețurilor la siliciu va continua, ar putea avea consecințe în multe industrii. În prima linie, cea solară: fotovoltaice utilizează siliciu policristalin, al cărui preț a crescut brusc recent, ducând la prețuri mai mari pentru energia solară, după ani de scăderi, scrie Slate.

De asemenea, sectorul aluminiului ar putea suferi, deoarece siliciul este utilizat în multe aliaje. Sectorul crucial al microcipurilor riscă în mod special să fie perturbat, la ora când este deja afectat de pandemie.

author avatar
Tudor Borcea
1.183 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger