AcasăȘTIRI EXTERNEErupție vulcanică în Caraibe! Norul de cenușă, vizibil din spațiu - VIDEO

Erupție vulcanică în Caraibe! Norul de cenușă, vizibil din spațiu – VIDEO

vulcanErupție vulcanică în Caraibe! Norul de cenușă, vizibil din spațiu - VIDEO

Vulcanul La Soufriere din estul Caraibelor a erupt, vineri, după zeci de ani de inactivitate. Erupția a fost însoțită de un cutremur uriaș.

Întreaga insulă Saint Vincent a fost acoperită cu fum și cenușă grea, peste 16.000 de locuitori fiind nevoiți să-și părăsească locuințele, pentru a nu fi răniți. Aceștia au fugit cu valize umplute în grabă, rucsaci și pungi de cumpărături către adăposturi aflate pe coastă și nave pregătite să îi transporte către insulele vecine.

Barbados, Antigua, Guyana și St Lucia au fost printre statele care s-au oferit să-și deschidă granițele pentru persoanele evacuate.

Din fericire, nu au fost raportate decese sau răniți. Pagubele provocate de vulcanul cu o înălțime de 4.000 de metri, aflat la capătul nordic al insulei vor perturba activitatea timp de cel puțin câteva luni.

Oamenii de știință au avertizat că explozia vulcanului La Soufriere ar putea fi urmată de altele. Activitatea vulcanului a crescut dramatic începând de joi, potrivit Weather.com. O serie de cutremure au indicat că magma se ridica în sus, pe măsură ce gazele și aburul care se scurgeau prevesteau o erupție.

Imaginile din satelit prezentate de DEFIS – departamentul Comisie Europene pentru industria de apărare și spațiu – arată norul de cenușă emis de La Soufriere vizibil din spațiu.

Coloana masivă de cenușă de vineri are o înălțime de peste 10 km, determinând anularea mai multor zboruri.

author avatar
Andreea Vlad
270 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger