AcasăȘTIRI EXTERNEEroziunea coastelor, năpasta climatică care atacă litoralurile europene

Eroziunea coastelor, năpasta climatică care atacă litoralurile europene

Eroziunea coastelor, năpasta climatică care atacă litoralurile europene

Eroziunea litorală ar putea fi unul dintre subiectele discutate luni, 8 noiembrie,  la summit-ul COP26 de la Glasgow, Scoția. Aceasta este o problemă majoră în Europa. Infrastructura și siturile de patrimoniu situate pe coastele vechiului continent ar putea fi amenințate dacă nivelul mării ar crește cu 37 cm până în 2080.

În Europa, schimbările climatice au un impact dramatic asupra litoralului: creșterea nivelului mării înseamnă că valurile lovesc coastele la cote mai înalte, în timp ce mai multe furtuni și schimbări în direcția vântului se combină pentru a eroda solul.

Hoteluri, drumuri, case, căi ferate

Și, pe de altă parte, populațiile costiere și infrastructurile umane sunt în creștere în întreaga lume, chiar dacă litoralurile fluctuează în mod natural.

„Problema este că avem active imobiliare legate pe coastă: în Europa, avem hoteluri, drumuri, case, căi ferate de-a lungul unei granițe care este fluidă”, explică Larissa Naylor, profesor de geomorfologie și geografie a mediului la Universitatea din Glasgow.

Creșterea nivelului mării, a spus ea, adaugă un „strat suplimentar” factorilor care sunt deja în joc. Dacă o maree de primăvară coincide cu o furtună, de exemplu, complicația suplimentară a creșterii nivelului mării va amplifica impactul general. „Pe măsură ce schimbările climatice se accelerează”, spune Larissa Naylor, „vor fi mult mai multe pierderi și daune pe coastă. Societatea va fi din ce în ce mai afectată”.

Fenomenul este mai rapid în unele regiuni decât în ​​altele. Pe coasta Yorkshire din nord-estul Angliei, o medie de patru metri de coastă dispar în fiecare an. Dar în 2020, zece metri au dispărut pe o porțiune de aproximativ trei kilometri în doar nouă luni, potrivit consiliului local. Aproximativ 20 de case riscă acum să cadă în mare.

În Irlanda, operatorul feroviar Irish Rail a anunțat luna trecută că plănuiește să investească 16,7 milioane de euro pentru a contracara ratele „alarmante” de eroziune din apropierea liniilor sale feroviare de coastă.

Plajele Greciei, în pericol de erodare totală

În sudul Europei sunt în joc mijloacele de trai din mai multe state. Potrivit unui studiu făcut de Grecia , până la 88% din toate plajele din țară – esențiale pentru economia turistică națională – ar putea fi complet erodate până la sfârșitul secolului. Pierderi de teren pe scară largă sunt așteptate și în stațiuni de pe litoral din Franța, Spania, Portugalia și Italia.

În ciuda acestui fapt, există o lipsă de date cu privire la eroziunea litorală pe Bătrânul Continent. Cel mai recent studiu al UE pe această temă datează din 2004: a dezvăluit că toate țările cu acces la mare au suferit într-o formă sau alta eroziunea de coastă și 20.000 km de coastă au fost grav afectați, scrie France 24.

Deși creșterea nivelului mării și eroziunea litoralului reprezintă o problemă globală, ele reprezintă un risc unic în Europa, datorită raportului mare între coastă și uscat de pe continent. Cu toate acestea, nu există o strategie europeană de combatere a acestui fenomen: multe țări nu au planuri coerente și este lăsată la latitudinea guvernelor regionale să dezvolte și să-și finanțeze propriile soluții.

Strămutarea comunităților

Unele orașe, cum este Quiberville-sur-Mer, (Seine-Maritime, în Normandia), au optat pentru lăsarea mării să intre pe uscat, mai degrabă decât creșterea numărului de îmbunătățiri pentru a se proteja, chiar dacă înseamnă mutarea locuințelor. Primarul său, Jean-François Bloc, a ajuns să recunoască faptele: „nu trebuie să mai rezistăm, trebuie să acceptăm realitatea acestei creșteri a nivelului mării și să ne adaptăm la ea”.

Alt oraș, tot din Franța, Saint-Jean-de-Luz, confruntat cu o eroziune costieră de 25 cm pe an, a cheltuit milioane de euro pentru a reloca infrastructurile de risc – campinguri, restaurante, baruri și o stație de tratare a apei – spre locuri mai sigure din interior.

Această abordare are propriile provocări, spune Larissa Naylor: „Cum să finanțăm strămutarea comunităților? În ce măsură comunitățile din interior acceptă sosirea acestor oameni în spațiul lor?”

Pe măsură ce amploarea eroziunii costiere crește, dificultățile asociate cu deplasarea populațiilor vor avea un impact mai mare asupra infrastructurii și cheltuielilor existente în țările europene.

Un studiu recent al Organizației Meteorologice Mondiale a  constatat că nivelul mediu al mării s-a dublat între 2013 și 2021 (comparativ cu perioada 1993-2002). Un lucru este cert: vor fi necesare soluții mai atente și pe termen lung. Practic, concluzionează Larissa Naylor, este vorba despre „a lua acum decizii care nu obligă generațiile viitoare să sufere pierderi și pagube enorme”.

 

author avatar
Tudor Borcea
327 afisari
Zenville

Ultimele știri

Patriarhul Daniel, cu gândul la Diaspora în Pastorala de Paşte 2024: „Să arătăm semne de iubire frăţească şi tuturor românilor aflaţi printre străini”

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis gânduri bune către românii din Diaspora, în Pastorala de Sfintele Paşte 2024.El a punctat că „Taina Pocăinţei...

Cât au ajuns să coste ouăle în pieţe, înainte de Paştele 2024. În supermarket, se găsesc şi la preţ dublu

Ouăle sunt la mare căutare, înainte de Paştele 2024. În afară de faptul că sunt folosite ca ingerdiente pentru diferite feluri culinare, gospodinele le...
proger