AcasăȘTIRI EXTERNEErdogan ține NATO în corzi! Răsturnare de situație după Summitul de la...

Erdogan ține NATO în corzi! Răsturnare de situație după Summitul de la Madrid / „Ceea ce contează este ca…”

erdoganErdogan ține NATO în corzi! Răsturnare de situație după Summitul de la Madrid / „Ceea ce contează este ca...”

Suedia şi Finlanda trebuie să-şi îndeplinească promisiunile pe care le-au făcut Turciei în cadrul acordului ce prevede ridicarea veto-ului Ankarei cu privire la aderarea celor două ţări la NATO, inclusiv un angajament din partea Stockholm-ului de a extrăda 73 de „terorişti”, a declarat joi preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, relatează Reuters.

În cadrul unei conferinţe de presă la Madrid, la sfârşitul summitului NATO, şeful statului turc a declarat că, în opinia sa, semnarea acordului trilateral reprezintă o recunoaştere a sensibilităţilor Ankarei în privinţa terorismului şi o „victorie diplomatică” pentru Turcia.

Erdogan avertizează că Ankara încă poate bloca aderarea Finlandei și Suediei la NATO

Erdogan a cerut Finlandei, Suediei şi aliaţilor NATO să dea dovadă de „solidaritate deplină” cu Ankara în lupta sa împotriva terorismului, în special luptând împotriva mişcărilor kurde.

Preşedintele turc a cerut celor două ţări nordice „să ia parte” la această luptă.

„Această determinare (împotriva terorismului) nu trebuie să rămână pe hârtie. Este imperativ ca lupta să continue într-o manieră pe deplin solidară, fără nicio discriminare între organizaţiile teroriste”, a mai spus el la summitul NATO.

Condiția impusă de Ankara

Turcia a ajuns marţi seara la un acord cu cele două ţări nordice privind aderarea lor la NATO în schimbul angajamentului lor de a lupta împotriva mişcărilor kurde, considerate teroriste de Ankara.

„Dacă îşi vor face datoria, vom înainta (memorandumul) Parlamentului (pentru adoptare). Dacă nu o fac, este exclus să-l trimitem în Parlament…”, a mai spus el.

El a cerut Finlandei şi Suediei „să-şi completeze prevederile legale” referitoare la mişcările kurde ale Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi Unităţilor de protecţie a poporului (YPG), care acţionează la graniţele Turciei, în nordul Irakului şi în Siria, mai notează Reuters, citată de Agerpres.

„Ceea ce contează este ca promisiunile făcute Turciei să fie respectate”, a adăugat Erdogan.

author avatar
Andreea Vlad