AcasăȘTIRI EXTERNEErdogan ține NATO în corzi! Răsturnare de situație după Summitul de la...

Erdogan ține NATO în corzi! Răsturnare de situație după Summitul de la Madrid / „Ceea ce contează este ca…”

erdoganErdogan ține NATO în corzi! Răsturnare de situație după Summitul de la Madrid / „Ceea ce contează este ca...”

Suedia şi Finlanda trebuie să-şi îndeplinească promisiunile pe care le-au făcut Turciei în cadrul acordului ce prevede ridicarea veto-ului Ankarei cu privire la aderarea celor două ţări la NATO, inclusiv un angajament din partea Stockholm-ului de a extrăda 73 de „terorişti”, a declarat joi preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, relatează Reuters.

În cadrul unei conferinţe de presă la Madrid, la sfârşitul summitului NATO, şeful statului turc a declarat că, în opinia sa, semnarea acordului trilateral reprezintă o recunoaştere a sensibilităţilor Ankarei în privinţa terorismului şi o „victorie diplomatică” pentru Turcia.

Erdogan avertizează că Ankara încă poate bloca aderarea Finlandei și Suediei la NATO

Erdogan a cerut Finlandei, Suediei şi aliaţilor NATO să dea dovadă de „solidaritate deplină” cu Ankara în lupta sa împotriva terorismului, în special luptând împotriva mişcărilor kurde.

Preşedintele turc a cerut celor două ţări nordice „să ia parte” la această luptă.

„Această determinare (împotriva terorismului) nu trebuie să rămână pe hârtie. Este imperativ ca lupta să continue într-o manieră pe deplin solidară, fără nicio discriminare între organizaţiile teroriste”, a mai spus el la summitul NATO.

Condiția impusă de Ankara

Turcia a ajuns marţi seara la un acord cu cele două ţări nordice privind aderarea lor la NATO în schimbul angajamentului lor de a lupta împotriva mişcărilor kurde, considerate teroriste de Ankara.

„Dacă îşi vor face datoria, vom înainta (memorandumul) Parlamentului (pentru adoptare). Dacă nu o fac, este exclus să-l trimitem în Parlament…”, a mai spus el.

El a cerut Finlandei şi Suediei „să-şi completeze prevederile legale” referitoare la mişcările kurde ale Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi Unităţilor de protecţie a poporului (YPG), care acţionează la graniţele Turciei, în nordul Irakului şi în Siria, mai notează Reuters, citată de Agerpres.

„Ceea ce contează este ca promisiunile făcute Turciei să fie respectate”, a adăugat Erdogan.

author avatar
Andreea Vlad
1.695 afisari

9 COMENTARII

  1. Va fi o dispută pe termen lung. Suedia și Finlanda vor ceda acum, dar o dată intrate în NATO vor continua să sprijine pkk. Iar Turcia nu va mai avea ce să le facă.

  2. Bravos, sultanule, dă-le peste botic ăstora cu felinarul roșu la ușă. Asta ca să vadă nordicii ce înseamnă ca cineva să se opună opțiunilor tale de aderare la un organism internațional, așa cum fac unii nordici cu aderarea României la spațiul Shengen.

  3. suedia si finlanda vor invoca legile lor despre problema. asa ca erdogan va trebui sa astepte vreo 10 ani. toata asta e gargara. turcia a supt multa presiune de la nato acum va agreea oricum. pulitici,pulitici.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger