AcasăȘTIRI EXTERNEErdogan și-a asigurat familia. Turcia, PREDATĂ Americii!

Erdogan și-a asigurat familia. Turcia, PREDATĂ Americii!

Summit-ul NATO de la Vilnius lasă în urmă mai multe semne de întrebare și o mare certitudine – Erdogan l-a „trădat” pe Putin, realitate consfințită prin acceptarea aderării Suediei la Alianța Atlanticului de Nord. A fost a treia „nucleară” trasă de la Istanbul spre Moscova, după întâlnirea Erdogan-Zelenski (cu declarații de dragoste la adresa Ucrainei) și eliberarea comandanților Batalionului Azov. De ce a schimbat macazul loiderul de la Ankara, nimeni nu poate spune cu precizie, dar câteva răspunsuri se găsesc în deciziile luate la scurt timp după alegeri.

Erdogan a câștigat cu greutate un nou mandat, având nevoie de două tururi (o premieră) de alegeri.

Până și sultanii primesc o „To do list”

Vârsta și problemele de sănătate lasă să se întrevadă că aceștia vor fi ultimii săi ani la conducerea Turciei, de aceea, pe undeva, are tot interesul să-și asigure, înainte de orice, familia. Ginerele său, de exemplu, caută de ceva timp să penetreze piața globală de armament (proprietarul fabricilor de drone militare Bayraktar).

După ce în ultimii ani s-a poziționat mai degrabă ca un adversar al „atlantiștilor” decât un aliat, Recep Tayyip Erdogan a început, brusc, să taie legăturile cu Moscova. În același timp, acțiunile sale cele mai recente par, pur și simplu, bifarea unor puncte de pe o agendă de lucru primită și pe care scrie „Urgent”.

Noul cabinet de la Ankara arată că Erdogan a vrut și a reușit să schimbe oamenii din pozițiile-cheie ale Guvernului, semnalizând lumii întoarcerea Turciei cu fața se Occident și spatele spre Est. Într-o mișcare fără precedent și care i-a luat pe toți prin surprindere, RTE a păstrat doar doi miniștri din vechiul Guvern.

Noul ministru al Trezoreriei, fost economist la Ambasada SUA din Ankara

În ultimii ani, lira turcească a pierdut 80% din valoarea sa, cea mai mare rată a inflației, din 2000 încoace, fiind înregistrată toamna trecută, în octombrie 2022. Rezervele valutare ale Turciei s-au epuizat constant. Astfel, autoritățile au fost nevoite să se împrumute aproape 30 de miliarde de dolari doar în acest an ca să sprijine lira și să finanțeze deficitul de cont curent.

„Erdogan” a mutat prima dată aici, în Finanțe.

Numirea lui Mehmet Simsek în funcția de ministru al Trezoreriei arată încercarea disperată a „Sultanului” de a îmbunătăți relațiile cu Occidentul. Trecutul lui Simsek dezvăluie legăturile sale cu instituțiile bancare (și cele din „intelligence”!) din Vest.

Turcul Mehmet Simsek este, ceea ce globaliștilor le place să numească, un cetățean universal. A studiat la Universitatea din Exeter, Anglia, și posedă cetățenia britanică. Anterior, Simsek a lucrat ca economist la Ambasada SUA din Ankara, a fost analist de capital la banca UBS, consilier economic la Deutsche Securities (bancă de brokeraj și investiții, sub control neoficial al BND). De asemenea, a fost angajat și la Merrill Lynch, înainte ca gigantul de pe Wall Street să falimenteze, în criza din 2007-2009.

Nu intrăm în detalii referitoare la semnificația numirii lui Mehmet Simsek noul ministru al Trezoreriei, asta e pentru analiștii financiar care pot dezvolta ce presupune revenirea Turciei la politici economice mai convenționale.

Mergem mai departe, dar tot în lumea finanțelor. Erdogan mai face un hatâr Occidentului. Guvernatorul Băncii Centrale a Turciei a fost numită Hafize Gaye Erkan, prima femeie din istoria țării care ajunge în această poziție.

S-a îndoit cineva vreodată că Marea Finanță doarme și nu veghează?!

Hafize Gaye Erkan este școlită pe Wall Street (și la Langley, chibițează unii). Are ani de experiență la Goldman Sachs, una dintre cele mai mari bănci de investiții din lume, și la American First Republic Bank. Fost director executiv pe Wall Street, să ne înțelegem! Având expertiză și experiență în relațiile cu marile instituții financiar-bancare occidentale, Erkan este, de fapt, modul lui Erdogan de a spune „vă încredințez finanțele Turciei”.

Mutări șocante la „Externe”, „Apărare” și în intelligence

Cu adevărat șocante sunt schimbările și mutările produse în cele mai importante poziții – Externe, Apărare și Interne, plus, evident, intelligence.

Hakan Fidan, fostul șef al serviciilor de informații turce, a fost numit ministrul Afacerilor Externe. Yashar Guler, din șef al Statului Major General al Armatei a devenit ministru al Apărării. Ali Yerlikaya, ex-guvernator al Istanbulului, noul ministru de Interne. În fine, Ibrahim Kalin nu mai este purtătorul de cuvânt al președintelui Erdogan, prelând poziția lui Fidan, de șef al serviciilor de informații.

Ai cui aleși sunt ei, rămâne de descoperit pe parcurs. Hai să aruncăm o privire asupra „CV-urilor”!

Hakan Fidan a lucrat 15 ani la NATO, din 1986 până în 2001, servind în unitatea de intervenție rapidă a organizației, acolo unde nu activează, se știe, decât personal școli și calificat la West Point. Ca o paranteză, o fi uitat Erdogan că tocmai ofițerii școliți la West Point au vrut să-i ia gâtul la puciul eșuat din 2016?!

După 15 ani sub comandă americană la NATO, Fidan a trecut (sau a fost detașat?) consilier politic și economic la Ambasada Australiei din Ankara.

Ca director al serviciilor secrete de informații, a fost în contact permanent cu Occidentul. Se spune că, în 2016, un telefon pe linie directă primit de la Narîșkin  (șeful SVR, spionajul extern al Rusiei) l-a anunțat că vine tăvălugul peste Erdogan și astfel Fidan a putut, în ultimul moment, să-l alerteze și să-l salveze pe liderul de la Ankara de puciști.

Numirea lui Ibrahim Kalin la conducerea serviciilor secrete surprinde, el fiind un mare susținător reluării dialogului și apropierii de Statele Unite. Kalin a fost pionul principal care a lucrat la coordonarea politicii externe a Turciei cu SUA și UE. Capacitatea lui de a menține relații echilibrate cu marile puteri îl poziționează bine în stabilirea unor viitoare conexiuni pozitive.

Se preconizează că echipa Fidan-Kalin va juca un rol major în perioada următoare în îmbunătățirea relațiilor Turciei cu Occidentul și în special Casa Albă.

Nu putem să nu remarcăm și îndepărtarea din Guvern a lui Suleyman Soylu, fostul ministru de Interne, un naționalist puternic, dar care a călcat pe bec când le-a recomandat americanilor de la ambasada de la Ankara să-și țină gura închisă și să nu mai critice statul turc – „Luați-vă mâinile murdare de pe țara noastră!”. Alungarea lui Soylu arată că Erdogan se depărtează de retorica dură împotriva Occidentului și a SUA.

În fine, Yashar Guler, noul ministru al Apărării, are o bogată experiență militară. A fost șef-adjunct al Comunicațiilor pentru Comandamentul Regional Sud al NATO. Menține relații excelente cu Occidentul, fiind de câțiva ani un liant între Ankara și Pentagon.

Este evident că alegerile lui Recep Tayyip Erdogan nu urmăresc decât să refacă relațiile deterioritate cu SUA. Sau, așa cum nu puțini intuiesc, asistăm la asigurarea liniștii și a confortului pentru familia sa cu prețul predării controlului total asupra Turciei.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor