AcasăȘTIRI EXTERNEErdogan, pus la colţ! NATO i-a dat un ultimatum: "Vrea sau nu...

Erdogan, pus la colţ! NATO i-a dat un ultimatum: „Vrea sau nu Suedia şi Finlanda în Alianţă?”

erdogan putinErdogan, pus la colţ! NATO i-a dat un ultimatum: "Vrea sau nu Suedia şi Finlanda în Alianţă?"

Șefa diplomației franceze îi cere Turciei „să aleagă” cu privire la integrarea în NATO a Suediei şi Finlandei. Turcia trebuie să aleagă cu privire la integrarea în NATO a Suediei şi Finlandei, cu riscul de a ridica semne de întrebare cu privire la comportamentul său în cadrul Alianţei, a afirmat duminică şefa diplomaţiei franceze, Catherine Colonna.

„Vrea să întărească Alianţa sau este împotriva ei?”, a întrebat, strict şi direct, Catherine Colonna.

Summitul de la Madrid, decisiv

În ciuda discuţiilor de lunea trecută, la Bruxelles, între Turcia, Suedia şi Finlanda, o deblocare rapidă a candidaturilor celor două ţări la NATO se anunţă complicată în apropierea unui summit al Alianței, între 28 şi 30 iunie, la Madrid.

„Turcia este un membru important al Alianţei Atlantice”, a precizat şefa diplomaţiei franceze.

„Finlanda şi Suedia au făcut o alegere istorică. Să le avem pe ambele în NATO ar fi un plus pentru securitatea noastră în Europa. Au făcut eforturi în discuţia cu Turcia”, a declarat Colonna.

Turcia crede că Suedia adăposteşte terorişti

Turcia acuză mai ales Suedia că adăposteşte militanţi ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), considerat de Ankara organizaţie „teroristă”.

Suedia a fost una din primele ţări care au clasificat PKK drept „organizaţie teroristă” încă din anii 1980. Dar problema este că nordicii şi-au exprimat sprijinul pentru miliţiile YPG, aliate ale PKK în Siria, care au luptat contra jihadiştilor din Statul Islamic mai ales alături de SUA.

author avatar
Andrei Ștefan
456 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger