AcasăȘTIRI EXTERNEErdogan pune presiune pe baza Incirlik, care găzduiește arme nucleare NATO și...

Erdogan pune presiune pe baza Incirlik, care găzduiește arme nucleare NATO și forțele SUA

Erdogan pune presiune pe baza Incirlik, care găzduiește arme nucleare NATO și forțele SUA/ Foto: Facebook/US European Command

Construită în 1951 de către Statele Unite, baza Incirlik a jucat un rol important în timpul Războiului Rece, deoarece locația sa a permis forțelor americane – și în special Forțelor Aeriene ale Statelor Unite – să monitorizeze activitățile sovietice pe frontul de sud al NATO. În prezent, este un hub pentru operațiunile militare americane în Orientul Mijlociu.

În timpul mandatului lui Donald Trump la Casa Albă, Statele Unite și-au consolidat cooperarea militară cu Grecia. Lansate în 2018, negocierile dintre Washington și Atena au culminat, un an mai târziu, cu semnarea unui acord care permite forțelor americane să își sporească prezența în estul Mediteranei datorită accesului privilegiat la anumite facilități militare grecești.

„Dacă vă uitați la geografie, precum și la operațiunile actuale din Libia și Siria, considerând în același timp alte potențiale operațiuni în estul Mediteranei, Grecia oferă oportunități semnificative”, a explicat generalul Joseph Dunford, cu puțin timp înainte de a demisiona din funcția de șef al Statului Major interarme.

În octombrie 2020, în timpul unei vizite în Grecia a lui Mike Pompeo, pe atunci șeful diplomației americane, cotidianul grec Estia menționase un posibil transfer de la baza Incirlik la cea din Souda (Creta) a depozitului de bombe nucleare tactice B-61 pus la dispoziția NATO de către Statele Unite. Ceea ce nu a fost confirmat de atunci.

Cu toate acestea, o astfel ipoteză nu era lipsită de fundament, notează Opex 360. Construită în 1951 de către Statele Unite, baza Incirlik a jucat un rol important în timpul Războiului Rece, deoarece locația sa a permis forțelor americane – și în special Forțelor Aeriene ale Statelor Unite – să monitorizeze activitățile sovietice pe frontul de sud al NATO. În prezent, este un hub pentru operațiunile militare americane în Orientul Mijlociu și, într-o măsură mai mică, în Mediterana de Est.

S-a cerut arestarea ofițerilor americani de la Incirlik

Acestea fiind spuse, Ankara pune la îndoială în mod regulat prezența forțelor SUA la această bază, mai ales atunci când relațiile președintelui Recep Tayyip Erdogan cu Washington se clatină. În august 2018, o asociație de avocați, apropiată președintelui turc, a depus astfel o plângere pentru a cere arestarea ofițerilor americani afectați la Incirlik. Motivul? Presupusa lor participare la tentativa de lovitură de stat din iulie 2016, atribuită mișcării lui Fethullah Gulen, fost aliat și acum dușmanul de moarte al lui Erdogan.

„Reevaluarea” bazelor, în caz de sancțiuni pentru sistemele S-400 rusești

Mai recent, șeful diplomației turcești, Mevlüt Cavusoglu, vorbise despre „reevaluarea” statutului bazelor Incirlik și Kurecik (care găzduiește un radar de alertă avansată al NATO) în cazul sancțiunilor americane pentru achiziționarea de către Ankara a sistemelor rusești S -400. Reevaluare sau bluf, deocamdată SUA a notificat oficial Turcia că este exclusă din programul avionului american F-35, din cauza achiziției de sisteme antirachetă S-400.

De aici, și căutarea Pentagonului pentru o alternativă la baza Incirlik. Iar identificarea acestei alternative riscă să devină urgentă, deoarece relațiile dintre Washington și Ankara devin din ce în ce mai complicate.

În timp ce, după excluderea Turciei din programul F-35, una dintre ultimele decizii ale administrației Trump a fost aceea de a sancționa industria turcă de armament, Statele Unite au recunoscut oficial, săptămâna trecută, la inițiativa președintelui Biden, existența  genocidului armean, comis în aprilie 1915 de Imperiul Otoman.

„Steagurile americane ar trebui retrase”

După două zile, Erdogan a reacționat, declarând că această decizie va avea un „impact distructiv” asupra „relațiilor” dintre Washington și Ankara. Și, așa cum era de așteptat, presiunea este din nou asupra prezenței militare a SUA la Incirlik.

În urma protestelor organizate de mișcările naționaliste pentru a cere plecarea forțelor americane, agenția oficială de presă Anadolu a raportat comentariile făcute de surse din Ministerul turc al Apărării.

Atfel, afirmă Anadolu, o „discuție despre baza Incirlik a fost pusă pe ordinea de zi după ce președintele Biden a numit evenimentele din 1915 genocid”. Și s-a spus că „steagurile americane ar trebui retrase”.

„Utilizarea anumitor facilități la baza Incirlik se face în conformitate cu acordul de apărare și cooperare economică semnat între Turcia și Statele Unite la 29 martie 1980. Și acest acord prevede că „ guvernul Republicii Turcia autorizează guvernul Statele Unite să participe la măsuri de apărare comune în instalațiile forțelor armate turcești din Incirlik ”, au subliniat interlocutorii agenției Anadolu.

Astfel, aceștia au afirmat că „Incirlik este una dintre bazele forțelor turcești și că toate instalațiile care sunt acolo aparțin Turciei”.

Inclusiv depozitele de bombe nucleare tactice B-61 și infrastructura utilizată de forțele SUA?

author avatar
Tudor Borcea
552 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger