AcasăȘTIRI EXTERNEErdogan, prins într-un triunghi nefericit cu Rusia și NATO

Erdogan, prins într-un triunghi nefericit cu Rusia și NATO

Este greu de crezut că președintele Recep Tayyip Erdogan, un autocrat ale cărui viziuni bizare asupra economiei au adus țara sa aproape de dezastru, mai este un pragmatic. Dar acest lucru explică, de asemenea, ezitarea sa în materie de politică externă și de ce este prins într-un triunghi fără dragoste cu Rusia și NATO.

Luni, Erdogan a însoțit majoritatea membrilor guvernului său în stațiunea Soci, la Marea Neagră, pentru a se întâlni cu președintele rus Vladimir Putin.

„Toată lumea”, a spus el, căuta să vadă dacă pot revigora un acord privind cerealele care a permis Ucrainei să exporte 33 de milioane de tone de grâne într-un an de război. Asta a permis stabilizarea prețurilor mondiale la alimente. Și a impulsionat în mare măsură poziția Turciei pe scena mondială.

Acordul a fost mediat de Erdogan în vara anului trecut și a fost reziliat de Putin la 17 iulie. Luni,  întâlnirea lor de 90 de minute a fost un eșec, notează Business News. Rusia va reveni la acordul privind cerealele doar  după ridicarea restricțiilor la exportul de produse agricole rusești impuse de Occident

În schimb, a fost promovat un plan diferit de salvare a imaginii lui Putin în sudul global, conform căruia Qatar cumpără un milion de tone de cereale rusești pentru a fi procesate și distribuite în Turcia.

Călătoria lui Erdogan la Soci nu a fost doar despre cereale. A fost o încercare de control al daunelor, deoarece liderul turc s-a înțeles bine și cu inamicii Kremlinului din SUA și Europa, după ce s-a folosit de Putin pentru a ajuta la realegerea sa la începutul acestui an.

Putin i-a întors favoarea lăsându-l să anunțe acceptarea Rusiei pentru o prelungire de două luni a acordului privind cerealele ucrainene în ajunul primului tur de scrutin din Turcia.

Dar, cu alegerile în spate, Erdogan s-a întors cu hotărâre spre Occident. Nu numai că a dat undă verde candidaturii Suediei la NATO, dar a indicat că ar face același lucru pentru Ucraina. Mișcarea a fot văzută de Moscova drept o trădare.

Obiectivul lui Erdogan este de a poziționa Turcia ca putere regională într-o lume multipolară emergentă, capabilă să concureze la aceeași masă cu SUA, Uniunea Europeană, China, India și Rusia, printre altele, pe o listă din ce în ce mai mare.

Cu toate acestea, dacă Turcia are nevoie de NATO, de avioane americane F-16, de piața europeană și de un sfârșit al războiului din Ucraina care să nu transforme Marea Neagră într-un lac rusesc, Erdogan are nevoie și de afaceri rusești – și de Putin însuși.

“Sultanul” se consideră un jucător important între NATO și Rusia. Să nu cumva să fie exclus din triunghiul nefericit.

494 afisari

6 COMENTARII

 1. turcii au carat jdemii de tone de aur din tarile romanesti sute de ani la rand .Nu e de mirare ca acum sunt bogati ./ca țară/ Da!

  • Acum platim mult mai mult stapanirii externe. Miliarde de euro pe un armament ipotetic. Zeci de tone de aur trimise la Londra si irecuperabile. Milioane de oameni plecati sa munceasca in afara.

 2. erdogan trebuia eliminat la lovitura aia de stat dar americanii au fost idioti. PS jdemiile de tone de aur din tarile romanesti nu mai sunt demult in turkyie. Au fost ciordite de britanici cu mult timp in urma si de acolo au luat drumul israelului. crezi ca sustinerea neconditionata a anglosaxonilor ptr sunnism si varianta lui ultrapsihopata salafism si next levelul wahabism vine mocca? si fanatismul e pe bani !

  • aiurea.
   ia du-te si in bazarurile si targurile din Turcia sa vezi cum se vinde aurul la gramada si azi Asa ceva nu vezi nici unde in alta tara decat la turci de unde ?asa ca………………

 3. Ziarele mari, desi sunt si ele vandute Cabalei, incep sa spuna adevarul, numai ZOIARISTII romani retardati ascund evidentele ca niste IDIOTI ce sunt:

  ,,DRONA A FOST AMERICANĂ! Col. (r) STS Daniela Tobă expune o teorie valabilă: A fost Phoenix Ghost
  https://www.activenews.ro/stiri-justitie/DRONA-A-FOST-AMERICANA-Col.-r-STS-Daniela-Toba-expune-o-teorie-valabila-A-fost-Phoenix-Ghost-184235#frm-comentariu
  CNN de România a stricat ploile lui ZLSK: Pe dronă scrie PHNX, prescurtarea americană de la Fantoma Phoenix
  Viorel Patrichi: Conducătorii noștri plecați cu drona ucraineană… Anghel Buturugă: UCRAINA MINTE
  Col. (r) Daniela Tobă, fost purtător de cuvânt al STS, dă glas unor supoziții vehiculate deja de mai mulți specialiști. Redăm integral opinia expertei: „În opinia mea, drona picată la Plauru nu a fost nici dronă ucrainean, nici rusească. A fost a americanilor de la noi – o să argumentez. Picată accidental. Vă ofer o posibilă explicație pentru tot ce s-a întîmplat în această săptămînă. Firul poveștii și toate explicațiile aferente.
  În noaptea de 3 spre 4 septembrie, la Ismail au avut loc atacuri rusești intense. Americanii au executat misiune de supraveghere obișnuită în apropiere sau poate a fost un simplu exercițiu de antrenament (o să revin), profitînd de zgomote și condiții asemănătoare celor reale de luptă, însă fie drona operată de ei s-a defectat sau poate au scăpat-o pur și simplu de sub control. Le pică drona. Explozie mare, americanii care o operau de la ceva distanță o taie liniștiți înapoi la bază sau de unde or fi venit, cel mai probabil la Babadag sau poate la Kogălniceanu sau chiar la Borcea, să raporteze pentru a se lua măsuri. Zic liniștiți, locul prăbușirii fiind unul complet în pustietate – cine să treacă p-acolo să vadă ce și cum? Apar imediat primele semnale pe Telegram date de cei care au văzut momentul exploziei, inițal o afirmație pe un canal al locuitorilor din Ismail, apoi un scurt video cu explozia în miez de noapte, cel pe care l-ați văzut toți, pe unul dintre cele vreo zece canale intitulate identic Odessa Info. Informațiile sînt preluate imediat de voluntarii de la GeoConfirmed, pe Twitter, primul fiind Digital Adam, care începe să scormonească împreună cu încă doi voluntari, Auditor și Neohandrail, fac schemele alea cu linii colorate pe google maps, calculează, extrapolează și ajung la coordonatele pe care știm, coordonate pe care le și postează pe Twitter. Toate acestea le-am găsit mergînd pe firul discuțiilor de pe Twitter. Evident, explozia nu a scăpat nici ucrainenilor, aceștia fie luînd informațiile brute de la militarii lor din Ismail, cum au declarat, fie culegînd de pe Twitter, fie toate la un loc și altele, nu putem ști cum, nici nu contează. Și la fel de evident este că au presupus că e o dronă rusească, ce altceva putea fi în noaptea aia în care atacurile au curs? Cum rușii operează în zonă drone Shahed, Shahed au zis și ucrainenii că e. Și încep să vocifereze, de bună credință, primul fiind Nikolenko: alo, Românica, ți-a căzut o dronă în curte, nene! Ai noștri se agită și primesc informația că, de fapt, e o dronă a americanilor de la noi. Poate americanii au informat MApN-ul atunci, chiar în noaptea aia – băbăieți, stați liniștiți, că e drona noastră! – sau poate ai noștri au întrebat americanii, știind bine că ăia supraveghează zona, nici aici nu contează. Cert e că informarea între părți s-a făcut rapid, iar Tîlvar a ieșit imediat cu negarea. O negare exagerat de fermă, exagerat de categorică, la fel precum cea a lui Iohannis rostită imediat după cea a lui Tîlvar, Odobescu hop și ea cu negarea, tocmai fiindcă în poveste era vorba despre parteneru’ strategic. De altfel, toată lumea s-a întrebat de ce ai noștri s-au grăbit în halul ăla să iasă la declarații și să nege vehement. Păi, d-aia…’’

Comments are closed.

Nu rata să citești

Ultimele știri