AcasăȘTIRI EXTERNEErdogan, pe urmele lui Putin în Africa: Turcia pornește diplomația dronelor

Erdogan, pe urmele lui Putin în Africa: Turcia pornește diplomația dronelor

După comerț și cooperare, apărare: Turcia se bazează pe dronele sale de luptă pentru a-și consolida legăturile cu liderii africani, invitați pe 17 și 18 decembrie la Istanbul.

La două luni după Forumul său economic, axat pe investiții și comerț, președintele Recep Tayyip Erdogan se pregătește să primească 40 de înalți oficiali africani, inclusiv 13 șefi de stat și doi prim-miniștri, potrivit Ministerului turc de Externe.

Această nouă întâlnire ar trebui să se concentreze de această dată pe probleme de securitate, Turcia promovându-și echipamentul militar la un cost mai mic – și cu condiții flexibile – în țările africane.

Drone de la fabrica ginerelui

Ankara are deja o bază militară în Somalia și Maroc, iar Tunisia a primit primele lor drone de luptă turcești în septembrie. Angola, la rândul său, și-a exprimat recent interesul pentru aceste avioane fără pilot în timpul primei vizite oficiale a lui Erdogan în țara producătoare de petrol din sudul Africii, în octombrie.

Turcia a semnat, de asemenea, un acord de cooperare militară în august cu premierul etiopian Abiy Ahmed, care a fost implicat într-un război împotriva rebelilor din Tigray.  „Sectorul apărării este un nou atu: Turcia l-a avansat mult, în special pe cel al dronelor”, remarcă Federico Donelli, cercetător în relații internaționale la Universitatea din Genova, în Italia, intervievat de AFP.

Ankara „nu își oferă doar echipamentul, ci și pregătire, ca în Somalia”, adaugă el.

Modelul de dronă TB2 al companiei private Bayraktar – condusă de unul dintre ginerele președintelui – este cel mai solicitat după succesele lăudate din ultimii ani în Libia și Azerbaidjan.

„Oriunde merg în Africa, toată lumea îmi vorbește despre drone”, a spus Erdogan după turneul său în Angola, Nigeria și Togo din această toamnă.

Exporturi în ritm susținut

Dar, posibilitatea unui contract cu Etiopia este cea care a ridicat semne de întrebare, având în vedere brutalitatea conflictului din Tigray, care a lăsat mii de civili morți și sute de mii strămutați, potrivit ONU.

Potrivit unei surse occidentale, mai multe drone au fost livrate, dar Ankara a fost nevoită să se plece în fața presiunilor occidentale și să înceteze livrările către regimul lui Abiy Ahmed. Un purtător de cuvânt al Ministerului turc de Externe a subliniat că Turcia și Etiopia sunt două națiuni „suverane” și, prin urmare, împuternicite să-și parafeze propriile acorduri.

Statisticile oficiale turce nu detaliază vânzările de echipamente militare, arătând doar sumele lor lunare. Și acestea au crescut vertiginos în ultimul an.

Exporturile de apărare și aeronautică ale Turciei către Etiopia au ajuns la 94,6 milioane de dolari în perioada ianuarie-noiembrie, față de aproximativ 235.000 de dolari în aceeași perioadă a anului precedent. Cifrele prezentate de Adunarea Exportatorilor Turci arată creșteri similare pentru Angola, Ciad și Maroc.

Dronele turcești au fost observate pentru prima dată în 2019, după ce Ankara a semnat două acorduri de apărare cu guvernul libian, recunoscut de ONU.

Tripoli a dezlănțuit apoi aceste dispozitive asupra zonei de conflict, încetinind avansul forțelor rebele din est susținute de rivalii regionali ai Turciei și deschizând calea pentru o tranziție treptată la un proces electoral.

Turcia a continuat să consolideze reputația dronelor sale anul trecut, ajutând Azerbaidjanul să recâștige controlul asupra majorității teritoriilor pierdute de separatiștii armeni în urmă cu aproape trei decenii.

„Acum, cu dronele sale, Turcia are mai multe atuuri în mânecă atunci când vine vorba de negocieri cu alte țări”, continuă Federico Donelli.

„Acordăm importanță sectorului apărării și relațiilor noastre cu Africa”, a declarat Nail Olpak, președintele Consiliului pentru Relații Economice Internaționale din Turcia, o influentă organizație independent.

Turcia și-a extins treptat stăpânirea în Africa cu o rețea de 37 de birouri militare pe continent, pentru a sprijini obiectivul președintelui Erdogan de a tripla volumul comercial anual al comerțului cu continentul, la 75 de miliarde de dolari în următorii ani.

author avatar
Tudor Borcea
270 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger