AcasăȘTIRI EXTERNEErdogan l-a TRĂDAT pe Putin: cum a luat liderul turc partea Ucrainei

Erdogan l-a TRĂDAT pe Putin: cum a luat liderul turc partea Ucrainei

Erdogan l-a TRĂDAT pe Putin: cum a luat liderul turc partea Ucrainei

Erdogan a făcut, la New York, o serie de declarații ferme, referitoare la cum ar trebui să se încheie războiul din Ucraina și ce ar trebui să i se permită sau nu Rusiei la negocieri.

Liderul turc a afirmat că Rusiei nu trebuie să i se accepte concesiile teritoriale, că Putin nu poate păstra teritoriile ocupate abuziv, ba chiar trebuie să returneze inclusiv Peninsula Crimeea (leagănul civilizației tătare, n.red.), anexată de Rusia în 2014.

Putin ar pune capăt războiului, dar…

Erdogan a făcut un apel la pace și a precizat că s-a întâlnit în Uzbekistan cu Vladimir Putin, care s-ar fi arătat dispus să pună capăt războiului „cât mai curând posibil”.

„Aceasta a fost impresia mea, pentru că modul în care se desfășoară lucrurile în prezent este destul de problematic; 200 de ostatici vor fi schimbați în urma unui acord între părți”, a spus Erdogan, în cadrul unui interviu pentru postul TV american PBS.

Reamintim că Erdogan este un apropiat de liderul de la Kremlin și a fost printre șefii de stat care a încercat să medieze conflictul ruso-ucrainean încă de la începutul acestuia. Cu toate acestea, în şedinţa plenară a summitului din Uzbekistan, Erdogan i-a cerut lui Putin să pună capăt conflictului „cât mai repede”.

I-a cerut personal să returneze Crimeea

Președintele spune că zonele care au fost invadate vor fi returnate Ucrainei, inclusiv Crimeea.

Din 2014, am discutat cu dragul meu prieten Putin despre acest lucru și asta este ceea ce i-am cerut. I-am cerut să returneze Crimeea proprietarilor de drept.

Aceștia sunt, în același timp, urmașii noștri, oamenii care trăiesc acolo. Dacă ați face acest pas înainte, dacă ați putea să ne lăsați pe noi, ați ușura și tătarii din Crimeea, și Ucraina, de asemenea.

Asta este ceea ce am spus întotdeauna. Dar de atunci, din păcate, nu s-a făcut niciun pas înainte”, a mai zis Erdogan pentru sursa amintită.

author avatar
Andrei Ștefan