AcasăȘTIRI EXTERNEErdogan își vede visul cu ochii. A auzit prima rugăciune musulmană la...

Erdogan își vede visul cu ochii. A auzit prima rugăciune musulmană la Hagia Sofia

Hagia Sofia

Catedrala Sfânta Sofia din Istanbul, care s-a redeschis astăzi ca moschee, a găzduit prima rugăciune musulmană după aproape un secol. Ceremonia s-a desfășurat în prezența președintelui Recep Tayyip Erdogan și a altor oficiali turci.

Mulțimea de credincioși a sfidat pandemia de coronavirus și a luat cu asalt Hagia Sofia pentru a lua parte la rugăciunea colectivă prevăzută să înceapă la ora 10.00. Înainte de rugăciunea la care a ajuns și Erdogan au avut loc lecturi din Coran, scrie News.ro, citând presa turcă.

Din cauza pandemiei, autorităţile au indicat că maximum o mie de credincioşi au putut să se roage în interiorul moscheii. Dar numeroase persoane s-au recules în jurul clădirii. În faţa afluxului de credincioşi, dintre care unii nu poartă măşti, guvernatorul din Istanbul Ali Yerlikaya a afirmat că spaţiile prevăzute în exterior au fost pline. Semn al haosului, mai multe zeci de persoane au forţat cordonul poliţiştilor pentru a ajunge la Sfânta Sofia, potrivit unui videoclip difuzat de mass-media turce.

Data pentru deschiderea Sfintei Sofia nu a fost aleasă întâmplător

Data deschiderii Hagiei Sofia este data semnării Tratatului de la Lausanne din 1923. Deci nu este ales întâmplător 24 iulie, pentru că preşedintele Erdogan consideră că Tratatul de la Lausanne a fost unul înjositor faţă de Turcia şi a încercat în repetate rânduri să-l modifice.

Pe 10 iulie, Consiliul de Stat – cel mai înalt tribunal administrativ din Turcia – a acceptat o solicitare a mai multor asociaţii de revocare a unei măsuri guvernamentale din 1934, care conferea fostei bazilici Sfânta Sofia statut de muzeu. Această măsură a stârnit furia unor ţări, în special Grecia care urmăreşte de aproape viitorul patrimoniului bizantin în Turcia. Papa Francisc s-a arătat „foarte întristat” de această reconversie.

La scurt timp după decizie, preşedintele Recep Tayyip Erdogan a anunţat că fosta bazilică bizantină din vechiul Constantinopol va fi deschisă din 24 iulie pentru rugăciuni musulmane ca moschee. Operă arhitecturală majoră construită în secolul al şaselea de bizantini care îşi încoronau acolo împăraţii, Sfânta Sofia este, de asemenea, una dintre principalele atracţii turistice din Istanbul, cu circa 3,8 milioane de vizitatori în 2019.

Până în 1435, Sfânta Sofia a fost catedrala Patriarhiei Constantinopolului. Fatih Sultan Mehmed, cuceritorul Constantinopolului, a transformat biserica în moschee. În 1935, regimul lui Mustafa Kemal Ataturk a trasnformat edificiul în muzeu.

author avatar
Andreea Vlad
276 afisari

2 COMENTARII

  1. Dumnezeu e sus și vede…. pentru pângărirea bisericii ,erdogan va fi pedepsit…!!! urmăriți cu atenție sfârșitul anului… asta că să fie învățătura de minte pentru toți nenorociții care distrug biserica creștină…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger