AcasăȘTIRI EXTERNEErdogan, intrare cu talpa la Casa Alba: "Dați-mi F16!"

Erdogan, intrare cu talpa la Casa Alba: „Dați-mi F16!”

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, se așteaptă ca Washingtonul să aprobe vânzarea de avioane F-16 către Ankara, în schimbul ratificării cererii de aderare a Suediei la Alianța Nord-Atlantică.

Recep Erdogan a declarat că și-a făcut „datoria” trimițând cererea de aderare a Suediei la NATO parlamentului turc în octombrie, dar acum se așteaptă ca Congresul SUA să aprobe cererea Turciei de a cumpăra avioane de luptă F-16, potrivit Financial Times.
În calitate de presedinte, am sesizat parlamentul (cu privire la candidatura Suedie la NATO – n.r.) și mi-ați mulțumit„, a declarat Erdogan că le-a spus omologilor săi occidentali, potrivit comentarilor raportate miercuri de presa turcă. „Mi-am făcut datoria, dar astept ceva și de la voi…Ar trebui să treceți simultan această problemă prin Congresul vostru„.

Comentarile evidențiază conflictul tensionat care prelungește cererea Suediei de a se alătura alianței occidentale. Turcia și Ungaria sunt singurele state membre NATO care nu au făcut încă demersuri pentru a aproba aderarea Suediei.
Administrația Biden a sprijinit cererea Turciei de a cumpăra avioane F-16 pentru a-și consolida flota îmbatrânită, dar comisia pentru relații externe a Senatului a fost reticentă în a aproba achizițiile. Ben Cardin, președintele comisiei, a declarat în septembrie că aprobarea de către Turcia a candidaturii Suediei la NATO a fost doar una dintre numeroasele provocări în aprobarea achiziționării avioanelor de lupta.
Comisia pentru afaceri externe a Turciei, care trebuie să aprobe aderarea Suediei la NATO înainte ca aceasta să fie votată de parlament, a dezbătut măsura în timpul unei
reuniuni în noiembrie, dar a declarat că trebuie să efectueze analize suplimentare înainte de a lua o decizie.
Tensiunile dintre Ankara și Washington au crescut de la atacul Hamas asupra Israelului din 7 octombrie. SUA a susținut cu tărie dreptul Israelului la autoapărare, în timp ce Erdogan a acuzat Israelul de comiterea de „crime de război” în Gaza, a atacat sprijinul Washingtonului pentru statul evreu și a numit Hamas o mișcare de „eliberare”.

author avatar
Mihail Ioan
1.559 afisari

15 COMENTARII

  • ”Erdogan, intrare cu talpa la Casa Alba: „Dați-mi F16!””
   Sa vina maine dimineata in USA sa ia f16.

 1. M-am uita de câteva ori la data articolului. Da, este scris în dec. 2023. De ce am această nedumerire. Păi avioanele F16 sunt vechi, chiar dacă sunt fabricate în 2020, sau mai recent. Turcia nu face greșeala României de a cumpăra în 2024 sau mai târziu avioane depășite tehnologic și operațional. Ei vor avioane F 35. La acest tip de avioane există restricții de a fi cumpărate de Turcia, o dată cu afirmarea prieteniei Erdogan-Putin. F 16, îi încă la SH II sau III cumpără doar România, care a devenit depozitul de armament învechit al SUA, plătit în avans, la preț de avioane F35 noi. Și dacă ar fi numai avioane, dar și sistemele Patriot, sau tancurile Abrams, transportoare Piranha, și lista continuă. Ciucă este șeful acestui comerţ în România, cu sprijinul lui Iohannis, și de ceva vreme și Ciolacu, ca tain al menținerii lor în funcție.

   • Se vede pe teren, în Ucraina. Și nu este singurul exemplu din istorie. Amerlocii erau tare încântați, când puneau mâna pe un Kalașnikov, în Vietnam, pentru a-l folosii în locul sofisticatele M16.

    • eh, s-au mai schimbat vremile din vietnam, sigur iti trebe si un anumit iq sa folosesti armamentul american si nu toata lumea il are asa ridicat printre voi comunistilor

 2. pssssssssss…
  -nu are nevoie:
  „minaretele sint rachetele noastre”,
  versurile altuia pt. care a facut pushcarie!
  (pushcarie turceasca,
  intre ei)

 3. Nu ii dati nimic.
  Pentru cine se inarmeaza?
  Nu il ataca nimeni.
  Nici NATO, ca e inca in NATO, nici Orientul mijlociu, nici Rusia, ca e prieten si frate cu ei.

Comments are closed.

Nu rata să citești

Ultimele știri