AcasăȘTIRI EXTERNEErdogan, în centrul jocurilor de putere din Balcani

Erdogan, în centrul jocurilor de putere din Balcani

Președintele turc și omologul său sârb, Aleksandar Vucic, au în mână viitorul Bosniei și Herțegovinei, sfâșiat de mișcările secesioniste care amenință să perturbe echilibrul fragil al Balcanilor.

Recep Tayyip Erdogan este foarte activ în sudul Europei. Între recenta sa vizită în Albania și întâlnirea cu Vucic săptămâna trecută, președintele Turciei își arată dorința de a fi un jucător cheie în jocul diplomatic al regiunii, notează cotidianul grec Kathimeri. Mai presus de toate, “el se află în mijlocul jocurilor de putere din jurul Bosniei și Herțegovinei, un pericol planând în prezent peste Balcani”.

Un stat creat de la zero riscă să se prăbușească, amenințănd echilibrul teritorial al regiunii, iar singurele două care pot împiedica dizolvarea lui sunt Ankara și Belgradul.

Bosnia-Herțegovina, o federație complexă născută din acordurile de la Dayton după războiul interetnic din 1992-1995, reprezentând cele trei popoare și credințe – musulmani bosniaci, croați catolici și sârbi ortodocși – este sfâșiată între forțe opuse.

Vucic îl poate împiedica pe liderul naționalist al sârbilor bosniaci să-și îndeplinească amenințările de secesiune. Recep Tayyip Erdogan îi poate convinge pe musulmani să-și stingă revendicările în favoarea unui stat mai centralizat care să inverseze concesiile acordate comunității sârbe.

Președintele turc, de asemenea foarte influent în Albania și Kosovo, joacă cu omologul său sârb „rolul de reglementator în Bosnia”. Menținerea păcii în Balcani „va depinde așadar de disponibilitatea lor de a acționa sau nu, în funcție de propriile interese și considerente geopolitice”.

Acordurile de la Dayton au creat două entităţi în mare parte autonome, Republica Srpska şi Federaţia Bosniaco-Croată, precum şi o serie de instituţii de stat pentru a garanta funcţionarea normală a statului Bosnia şi Herţegovina.

Turcia este văzută ca factor determinant în Balcani. Liderul sârb Milorad Dodik a declarat recent că soarta Bosniei-Herțegovinei depinde de discuțiile dintre parlamentarii locali, cu sprijinul președintelui turc Recep Tayyip Erdogan.

Miercuri, membrul sârb al Președinției Bosniei-Herțegovinei și-a exprimat satisfacția față de vizita președintelui  Aleksandar Vucic în Turcia.

„Am decis împreună cu președintele sârb Vucic să adunăm liderii componentelor, bosniacă, croată și sârbă, și să găsim o soluție la criză. Comunitatea internațională trebuie să acționeze împreună pentru a depăși impasul din Bosnia și Herțegovina”, a declarat Erdogan la o conferință de presă la Ankara.

author avatar
Radu Jacotă Redactor