AcasăȘTIRI EXTERNEErdogan îi amenință pe greci în limba lor maternă. Atena, în stare...

Erdogan îi amenință pe greci în limba lor maternă. Atena, în stare de șoc

Erdogan îi amenință pe greci în limba lor maternă. Atena, în stare de șoc

Într-o serie de tweet-uri în limba greacă, președintele turc Recep Tayyip Erdoğan i-a amenințat în mod direct pe greci să nu meargă prea departe cu poziția lor în Marea Egee, altfel „vor regreta”.

Pe fondul unei noi escaladări a relațiilor greco-turce după discursul premierului grec Kyriakos Mitsotakis în Congresul SUA de luna trecută, Erdoğan i-a amenințat direct pe greci pe Twitter în limba lor.

„Grecia să stea departe de vise”

„Avertizăm încă o dată Grecia să fie prudentă, să stea departe de vise, retorică și acțiuni care o vor conduce la rezultate pe care le va regreta, așa cum s-a întâmplat acum un secol”, a scris Erdoğan pe Twitter, infomează Euractiv.

Invocând tratatele internaționale, Ankara face presiuni pentru demilitarizarea insulelor grecești care se învecinează cu Turcia, susținând că prezența armatei grecești reprezintă o amenințare la adresa securității țării. Pe de altă parte, grecii susțin că își mențin forțele militare acolo, deoarece, de cealaltă parte a Mării Egee, Turcia are „Armata Mării Egee” cu sediul la İzmir.

De asemenea, grecii au amintiri neplăcute din trecut, deoarece în 1974, când Junta și-a retras trupele din Cipru, Turcia a invadat și a ocupat ilegal teritoriul cipriot, rămânând până în prezent.

De asemenea, Erdoğan este iritat de faptul că Grecia folosește UE și NATO -în care Turcia este și ea membră- ca o umbrelă protectoare în relațiile cu Ankara. La rândul ei, Turcia a insistat ca problemele nesoluționate să fie rezolvate la nivel bilateral.

„Încercarea de a instrumentaliza NATO și țările terțe, implicându-le în ilegalitatea diverselor exerciții militare pe insule cu un regim nemilitarizat, este doar o încercare care va avea un final dezastruos”, a declarat Erdoğan.

Atena: „Turcia nu se încadrează în limba logicii”

Atena a reacționat prin intermediul purtătorului de cuvânt al guvernului, Yiannis Oikonomou, care a declarat: „Se știe că greaca este limba logicii, a libertății și a legii. Utilizatorii săi nativi și lumea occidentală știu foarte bine acest lucru. Tacticile alese de Turcia nu se încadrează în niciuna dintre aceste versiuni”.

Principalul lider al opoziției și fostul premier Alexis Tsipras a scris pe Twitter în limba turcă: „Grecia își va proteja suveranitatea împotriva oricărei amenințări. Așadar, să înceteze provocările și să ne întoarcem la dialog pe baza dreptului internațional. Răspunsul la criza economică cu care ne confruntăm cu toții împreună nu este naționalismul”.

Criză economică în ambele țări

Cancelarul german Olaf Scholz se află vineri în vizită la Salonic pentru a lua parte la Procesul de Cooperare în Europa de Sud-Est (SEECP), însă eforturile de mediere ale Berlinului ar putea avea puține șanse de reușită.

Lucrurile se complică și mai mult având în vedere că ambele țări vor organiza alegeri în 2023, an în care Turcia sărbătorește și 100 de ani de la crearea statului turc. La Atena, se aud tot mai multe zvonuri că ar putea avea loc alegeri anticipate încă din septembrie, iar Noua Democrație (PPE, la putere) vrea să se apropie din nou de electoratul „patriot”.

În plus, ambele țări se confruntă cu o criză economică fără precedent, cu prețuri în creștere și inflație care dau o lovitură puternică puterii de cumpărare a cetățenilor. Criticii sugerează că o escaladare în acest moment poate servi ambelor părți din punct de vedere politic, dar nu poate fi exclus un „accident” datorat acestei escaladări.

author avatar
Tudor Borcea