AcasăȘTIRI EXTERNEErdogan: „Cumpărăm arme din Rusia, de unde vrem, fără remușcări, i-am explicat...

Erdogan: „Cumpărăm arme din Rusia, de unde vrem, fără remușcări, i-am explicat lui Biden”

Erdogan: „Cumpărăm arme din Rusia, de unde vrem, fără remușcări, i-am explicat lui Biden”

„În viitor, nimeni nu va putea interveni în ceea ce privește ce tip de sisteme de apărare cumpărăm”, a declarat liderul de la Ankara.

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erogan, a declarat într-un interviu difuzat duminică, 26 septembrie, că nu are nici un scrupul sau remușcare în a cumpăra un sistem de apărare din Rusia, în ciuda condamnării din partea Statelor Unite și a altor aliați din NATO.

„I-am explicat totul președintelui Biden”, a spus Erdogan într-un interviu cu gazda Margaret Brennan, care a fost difuzat la emisiunea CBS „Face the Nation”.

„Noi suntem singurii care luăm astfel de decizii”

Liderul de la Ankara a spus că refuzul SUA a livra avioane F-35, pe care Turcia a fost de acord să le cumpere, și rachete Patriot, pe care dorea să le achiziționeze, nu i-au oferit Turciei decât opțiunea de a se orienta către Rusia pentru sistemul său de rachete antiaeriene S-400, un punct de dispută aprigă între Turcia și alianța NATO în timpul administrației Trump și dar și în actuala administrație Biden.

„În viitor, nimeni nu va putea interveni în ceea ce privește ce tip de sisteme de apărare dobândim, din ce țară și la ce nivel. Nimeni nu poate interfera cu asta. Noi suntem singurii care luăm astfel de decizii”, a spus Erdogan.

El a adăugat: „Vom continua să ne așteptăm la livrarea altor de arme din alte țări care nu ne-au dat aceste arme?”

NATO se teme că desfășurarea sistemelor S-400 ale Rusiei alături de F-35 ar permite primelor să colecteze date vitale despre un avion la care altfel nu ar avea acces, putând compromite securitatea aliaților.

SUA trebuie să aleagă: ori noi, ori kurzii

Discutând despre un alt punct de discordie cu Statele Unite, Erdgğan a spus că Washingtonul trebuie să aleagă între susținerea Turciei și oferirea de sprijin grupurilor kurde care doresc să aibă un stat dintr-o zonă care include părți ale Turciei.

Forțele kurde s-au alăturat SUA și Turciei în combaterea forțelor ISIS din Siria. Erdogan a numit aceste grupuri kurde „organizații teroriste”.

„Oferirea acestui tip de sprijin ar trebui oprită definitiv”, a spus el, adăugând: „Turcia este un membru NATO și suntem în măsură să fim obligați să demonstrăm o solidaritate sub acoperișul NATO. Dar atâta timp cât organizații teroriste primesc un astfel de sprijin logistic care ne supără … vom fi vocali în legătură cu acest subiect”.

Președintele turc a mai spus că ar dori să vadă retragerea forțelor americane rămase în Siria, ceea ce, potrivit criticii săi, ar putea da Turciei mână liberă în persecutarea kurzilor.

„Relații istorice” cu Afganistanul

Erdogan a criticat și acțiunile SUA în Afganistan. „Având amprentele americane care datează de două decenii, regiunea nu era mai sigură”, a declarat el, scrie Politico.

El a mai spus că Turcia speră să mențină o relație cu noul regim taliban din Afganistan, deși s-a retras pe fondul haosului care însoțea retragerea americană din această țară.

„Avem relații istorice cu poporul afgan”, a spus el, „și am susținut întotdeauna foarte mult Afganistanul într-un mod fără precedent, spre deosebire de oricare alții. Și în ceea ce privește infrastructura, în ceea ce privește suprastructura, am fost implicați în investiții majore, pe care le vom continua pentru viitor. Dar, din cauza greșelilor făcute pe teren, a trebuit să ne retragem trupele și să ne evacuăm civilii. Și, chiar acum, nu suntem prezenți în Afganistan”.

 

author avatar
Tudor Borcea
506 afisari

3 COMENTARII

  1. Pozitie „verticala”. Cine a fost IMPERIU si nu RAIA, nu poate sta in pozitia ghiocel.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger